ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να για ποιο λόγο πρέπει να λέμε μερικά αθώα ψέματα στα παιδιά μας

Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα το να προσπαθούμε να πείσουμε τα παιδιά μας να φάνε μια τροφή για τα θρεπτικά της στοιχεία μάλλον θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Να για ποιο λόγο πρέπει να λέμε μερικά αθώα ψέματα στα παιδιά μας

Το να δίνουμε στα παιδιά καινούριες τροφές αποτελεί πάντα μια πρόκληση. Έτσι οι γονείς ακολουθούν διάφορες στρατηγικές λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικές για να τα πείσουν να δοκιμάσουν. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Journal of Consumer Research, ο καθηγητής Fishbach από το πανεπιστήμιο του Σικάγο και ο καθηγητής Maimaran από το πανεπιστήμιο Northwestern (Η.Π.Α) δίνουν μια συμβουλή στους γονείς. Σύμφωνα μ' αυτούς λοιπόν, είναι άσκοπο να προσπαθούμε να προσελκύσουμε τα παιδιά να φάνε κάτι λόγω των θρεπτικών συστατικών τους αντί της γεύσης του.

Για την έρευνα τους πήραν μέρος 270 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών. Για να μπορέσουν να επηρεάσουν την κρίση τους, τους παρουσίασαν τα φαγητά μέσω εικονοποιημένων ιστοριών. Η διαδικασία αυτή ήταν καλή για την υγεία τους γιατί τα βοήθησε να μάθουν να μετράνε και να διαβάζουν. Τελικά αποδείχτηκε ότι τα παιδιά που δεν είχαν καμία πληροφορία για το φαγητό τους ήταν και αυτά που το έφαγαν όλο αλλά και εκτίμησαν ακόμα περισσότερο αυτό που έφαγαν.

«Τα παιδιά στην προσχολική ηλικία δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι το φαγητό μπορεί ταυτόχρονα να είναι θρεπτικό αλλά και γευστικό», εξηγεί ο καθηγητής Fishbach.

«Συνεπώς αν θέλετε να τα πείσετε να φάνε καρότο, για παράδειγμα, λέγοντας τους ότι είναι θρεπτικό και θα τα βοηθήσει να μεγαλώσουν δεν θα τα καταφέρετε. Αντίθετα, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να τους πείτε πόσο νόστιμο και γευστικό είναι».