ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι απαγορεύεται να τρώτε για να προστατευθείτε από καρδιοπάθεια και διαβήτη

Νέα αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει ότι καταργώντας μια καθημερινή διατροφική συνήθεια μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Τι απαγορεύεται να τρώτε για να προστατευθείτε από καρδιοπάθεια και διαβήτη

Αναλύοντας τις διατροφικές συνήθειες περίπου 100.000 ανδρών και γυναικών, ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι τα τηγανητά αυξάνουν σημαντικά στον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2.

Δηλώνουν βέβαια πως όταν επιλέγουμε έλαια που δεν περιέχουν τρανς λιπαρά οι κίνδυνοι για την υγεία μας δεν είναι οι ίδιοι.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι επιλέγουν τις τηγανητές πατάτες, το τηγανητό κοτόπουλο και κάθε είδους τηγανητό έδεσμα τέσσερις με έξι φορές την εβδομάδα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 ή καρδιοπάθεια κατά 39% και 23% αντίστοιχα, σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν τηγανητά λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Φυσικά ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος για όσους καταναλώνουν τηγανητά σε καθημερινή βάση.

Το λάδι διασπάται κατά το τηγάνισμα και η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τη σύσταση των λιπαρών οξέων του λαδιού. Όταν οι τροφές ψήνονται σε αυτό το λάδι, απορροφούν λιπαρά οξέα και άλλα βλαβερά συστατικά. Αυτά τα επικίνδυνα σύνθετα συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, ανεβάζουν τη χοληστερόλη και την πίεση και αυξάνουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες. Η επίδραση αυτή εξηγεί την άμεση σχέση της κατανάλωσης τηγανητών με τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα έλαια που δεν περιέχουν τα βλαβερά τρανς λιπαρά δεν είναι εξίσου επικίνδυνα. Μαγειρεύοντας λοιπόν στο σπίτι με φρέσκο, υγιεινό λάδι μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεση στα επικίνδυνα σύνθετα.

Η νέα μελέτη δεν προτείνει σαφείς διατροφικές κατευθυντήριες ως προς τα έλαια που πρέπει να επιλέξουμε, σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί προτροπή για να αποφύγουμε το τηγάνισμα είτε στο σπίτι είτε όταν τρώμε σε κάποιο εστιατόριο.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα λιπαρά trans
Αυτές είναι οι 6 τροφές με τα πιο επικίνδυνα λιπαρά