ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα γλυκαντικά

Η ανοδική τάση στα ποσοστά παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια στο δυτικό κόσμο έχει αναδείξει την ανάγκη για ασφαλείς λύσεις με μειωμένες θερμίδες, που να εξυπηρετούν το στόχο της επίτευξης και διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους. Ανταποκρινόμενη σε αυτήν την ανάγκη, η επιστήμη έδωσε την εναλλακτική των γλυκαντικών υλών, που επιτυγχάνουν τη γλυκιά γεύση μειώνοντας ή αποφεύγοντας πλήρως την πρόσληψη θερμίδων, βοηθώντας ιδιαίτερα όσους θέλουν να προσέξουν τη γραμμή τους ή ακολουθούν ειδική διατροφή για λόγους υγείας, όπως τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα γλυκαντικά

Έτσι, χάρη στις γλυκαντικές ύλες, δεν χρειάζεται να καταπιέζουμε την επιθυμία μας για κάτι γλυκό, απλώς να τη διαχειριζόμαστε.

Τι είναι τα γλυκαντικά

Ο όρος «ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες» χρησιμοποιείται για να περιγράψει συστατικά τα οποία έχουν γλυκιά γεύση και αποδίδουν σχεδόν μηδενικές θερμίδες, ή συστατικά τα οποία διαθέτουν τόσο έντονη γλυκιά γεύση, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα, σε ποσότητες όμως αρκετά μικρές ώστε να μη συμβάλλουν σημαντικά στο θερμιδικό περιεχόμενο .

Όλα τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι από 30 έως και 3.000 φορές πιο γλυκά στη γεύση σε σχέση με τη ζάχαρη. Η εντονότερη γλυκύτητά τους προσφέρει ένα βασικό πλεονέκτημα στους παραγωγούς τροφίμων και ροφημάτων και εν τέλει και στους καταναλωτές, καθώς επιτυγχάνεται η γλυκιά γεύση, ενώ αφαιρούνται ή μειώνονται δραστικά οι θερμίδες.

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται σε ποικιλία τροφίμων και ποτών όπως αναψυκτικά, τσίχλες, αρτοσκευάσματα, παγωτά, γιαούρτια, επιδόρπια και κρέμες. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται ευρέως στη φαρμακοβιομηχανία, κάνοντας πολλά φάρμακα πιο εύγευστα. Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες αναγράφονται καθαρά σε όλες τις συσκευασίες τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων και ποτών που τις περιέχουν.

Τα οφέλη των γλυκαντικών στη διατροφή και την υγεία

Οι περισσότερες μελέτες που ερευνούν το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών στον έλεγχο του σωματικού βάρους, έχουν δείξει ότι, αν σε μια δίαιτα ελεγχόμενης θερμιδικής πρόσληψης αντικαταστήσουμε κάποια τρόφιμα ή ποτά με τη light εκδοχή τους, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης, βοηθώντας σημαντικά στον έλεγχο του βάρους.

Επίσης, οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες προσφέρουν στα άτομα με διαβήτη την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης χωρίς αρνητικές επιπτώσεις, καθώς δεν επηρεάζουν τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.

Επιβεβαιωμένα ασφαλή

Η μαζική πληροφόρηση γύρω από τα γλυκαντικά προκαλεί ακόμα και σήμερα σύγχυση σε μια μερίδα του κοινού, ωστόσο οι επιβεβαιώσεις των ρυθμιστικών αρχών παγκοσμίως για την ασφάλειά τους είναι επανειλημμένες. Τις τελευταίες δεκαετίες πάνω από 200 μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους που εξετάζουν την κατανάλωση των γλυκαντικών υλών, επιβεβαιώνοντας την ασφάλειά τους και τον αποτελεσματικό ρόλο τους στη διαχείριση του βάρους αλλά και του διαβήτη.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιο είναι το σνακ που μπορεί να σας προκαλέσει... εγκεφαλικό!

Απολαύστε τα γλυκά, αρκεί να είναι φτιαγμένα από ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά

Πείτε ναι στα ροφήματα με γλυκαντικά και χάστε... πόντους