ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Με καφεΐνη ή χωρίς, ο καφές ευνοεί την καλή υγεία του ήπατος

Μια νέα έρευνα από Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στην Bethesda των ΗΠΑ, έρχεται να δείξει ότι η κατανάλωση καφέ ευνοεί την καλή υγεία του ήπατος και προστατεύει τον άνθρωπο από τον κίνδυνο εκδήλωσης κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος, ανεξάρτητα από το εάν το ρόφημα που επιλέγει κάποιος περιέχει καφεΐνη ή όχι.

Με καφεΐνη ή χωρίς, ο καφές ευνοεί την καλή υγεία του ήπατος

Εκτός από το ήπαρ, η κατανάλωση καφέ έχει αποδειχτεί κατά το παρελθόν ότι προστατεύει τον άνθρωπο από τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Qian Xiao, δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση Hepatology, την μελέτη τους, βάσει της οποίας αποδεικνύεται ότι οι ευεργετικές για τον οργανισμό μας ιδιότητες του καφέ, δεν συνδέονται με το αν αυτός περιέχει ή όχι καφεΐνη.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 27.000 ατόμων που είχαν λάβει μέρος στην πανεθνική έρευνα για την Υγεία και την Διατροφή των Αμερικανών πολιτών (National Health and Nutrition Examination Survey - NHANES) κατά την περίοδο 1999-2010.

Κάθε συμμετέχων παρείχε πληροφορίες για την κατανάλωση καφέ που έκανε σε ημερήσια βάση και οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα στο αίμα των δεικτών ηπατικής λειτουργίας προκειμένου να αξιολογήσουν την υγεία του ήπατος του κάθε ατόμου -συμπεριλαμβανομένης της αμινοτρανσφεράσης (AST), της αλκαλικής φωσφατάσης (ALP) και της γ-γλουταμυλ-τρανσαμινάσης (GGT).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τρεις ή περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα και στα τρία αυτά ηπατικά ένζυμα, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Επιπλέον, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα σε συμμετέχοντες που έπιναν μόνο καφέ χωρίς καφεΐνη.

Αυτά τα αποτελέσματα συνδέουν την κατανάλωση κανονικού ή χωρίς καφεΐνη καφέ με την μείωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων, και δείχνουν ότι τα συστατικά του καφέ (εκτός από την καφεΐνη) μπορούν να συμβάλλουν στην καλή υγεία του ήπατος.

Διαβάστε επίσης:

Τα γονίδια «φταίνε» για την αγάπη σας στον καφέ!

Αντιμετωπίστε την τριχόπτωση με καφέ!

Στιγμιαίος καφές: Πειράζει τελικά το στομάχι;

Οι πρωταθλητές στην κατανάλωση καφέ είναι οι...