ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί και ποιους σπόρους πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Οι σπόροι διαφόρων φυτών έχουν συνήθως διακοσμητικό ρόλο στην μαγειρική και στα γεύματα που ετοιμάζουμε στο σπίτι.

Γιατί και ποιους σπόρους πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Μπαίνουν ως πρόσθετα σε σαλάτες, σε γλυκά και σε διάφορα σνακ. Όμως οι σπόροι είναι ευεργετικοί για την υγεία μας, δεν προκαλούν αλλεργίες (αντίθετα με τους ξηρούς καρπούς) και ορισμένοι από αυτούς αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Επειδή οι σπόροι περιέχουν ουσίες για να υποστηρίξουν τα φυτά που αναπτύσσονται από αυτούς, αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών όπως τα καλά λιπαρά, οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Δείτε 5 είδη σπόρων που αξίζει και πρέπει να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας:

Ηλιόσποροι

slide 372504 4321530 free

Εκτός από το να σας βοηθούν να... περνάτε την ώρα σας, οι ηλιόσποροι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος και των οστών.

Φύτρες σιταριού

slide 372504 4321554 free

Στην Φύση, η φύτρα αναπτύσσεται σε φυτό και ο σπόρος της, δίνει στο φυτό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να μεγαλώσει. Γι' αυτόν το λόγο η φύτρα του σιταριού περιέχει πρωτεΐνη, σίδηρο, βιταμίνη Β και ίνες. Βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύετε τις φύτρες σιταριού σε ένα αεροστεγώς σφραγισμένο δοχείο στην κατάψυξη για να κρατήσουν τα πολυακόρεστα λιπαρά τους άθικτα.

Σπόροι από ρόδι

slide 372504 4321610 free

Ο χυμός που περιβάλλει τους σπόρους στο εσωτερικό του καρπού είναι η αιτία για τα πολλά οφέλη που έχει το ρόδι για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες. Ο καρπός του είναι επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου και βιταμίνης Κ.

Σπόροι Κία (Chia)

slide 372504 4321612 free

Αυτοί οι σπόροι χαρακτηρίζονται από τους διατροφολόγους ως "υπερτροφή" και όχι άδικα. Οι σπόροι Chia περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, και υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τριμμένοι σκόνη που μπορεί να "δέσει" άλλες τροφές, όπως smoothies και σούπες, ή να προστεθούν ολόκληροι σε άλλες ψημένες τροφές για μεγαλύτερη περιεκτικότητα του γεύματος σε ίνες.

Λιναρόσποροι

slide 372504 4321630 free

Οι λιναρόσποροι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περιέχουν φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι σπόροι chia. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τους σπόρους λιναριού τριμμένους, σε μορφή σκόνης, αλλιώς αν τους καταναλώσετε ολόκληρους, απλά θα περάσουν μέσα από το σώμα σας χωρίς να χωνευτούν. Οι τριμμένοι σπόροι λιναριού διατηρούνται στο ψυγείο προκειμένου διατηρήσουν τα έλαιά τους άθικτα.

Διαβάστε επίσης:

Οι καλύτερες τροφές για να ξεπεράσετε το κρυολόγημα

Πως να φτιάξετε τη δική σας ενεργειακή μπάρα

Με καφεΐνη ή χωρίς, ο καφές ευνοεί την καλή υγεία του ήπατος

Με αυτή τη διατροφή δεν θα αρρωστήσετε το χειμώνα