ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξεπαγώστε τη γαλοπούλα εγκαίρως γιατί η τροφική δηλητηρίαση παραμονεύει

Η αρμόδια Βρετανική Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων συνιστά να αρχίσετε από σήμερα να ξεπαγώνετε τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο που θα μαγειρέψετε ανήμερα τα Χριστούγεννα, εάν τα έχετε στην κατάψυξη.

Ξεπαγώστε τη γαλοπούλα εγκαίρως γιατί η τροφική δηλητηρίαση παραμονεύει

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA), προέβη σε αυτή τη σύσταση έπειτα από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε και η οποία έδειξε ότι σχεδόν επτά στους δέκα καταναλωτές (69%) αποψύχουν τα πουλερικά οπουδήποτε αλλού, πλην του ψυγείου.

Η τακτική αυτή όμως, ενέχει σοβαρό κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, καθώς τα πουλερικά εκ φύσεως περιέχουν μικρόβια τα οποία μπορεί να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα όταν αποψυχθούν σε λάθος συνθήκες και ίσως να αντέξουν ακόμη και τις θερμοκρασίες ψησίματος.

Η κύρια ανησυχία της FSA αφορά το καμπυλοβακτήριο - ένα μικρόβιο που μπορεί να απειλήσει τη ζωή των μικρών παιδιών (ηλικίες κάτω των 5 ετών) και των ηλικιωμένων.

Η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο συνήθως εκδηλώνεται δύο έως πέντε ημέρες έπειτα από τη μόλυνση με διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας.

Το συγκεκριμένο βακτήριο προκαλεί ετησίως στη Βρετανία 280.000 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης, κοστίζοντας τη ζωή σε περίπου 100 ανθρώπους.

Μόνο πέρυσι τα Χριστούγεννα, αρρώστησαν εξαιτίας του 3.000 άνθρωποι στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με στοιχεία της κυβερνητικής Αρχής.
Η FSA είχε εκδώσει στις αρχές του καλοκαιριού ανακοίνωση, με την οποία συνιστούσε στους καταναλωτές να μην πλένουν το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν, διότι η συνήθεια αυτή διασπείρει το καμπυλοβακτήριο στα χέρια, τα ρούχα τους και στις επιφάνειες της κουζίνας.

Τον περασμένο μήνα εξάλλου συνέστησε να το τοποθετούμε στην κατάψυξη πριν το αποψύξουμε προσεκτικά και το μαγειρέψουμε.

Το πουλερικό πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα ταψί, πιατέλα ή πλαστικό δοχείο, τυλιγμένο στην αρχική συσκευασία του ή με πλαστική μεμβράνη που θα εμποδίσει την επαφή του με οποιοδήποτε αντικείμενο ή τρόφιμο

Στη συνέχεια, πρέπει να τοποθετηθεί οριζόντια στο κατώτερο ράφι του ψυγείου, δίχως να ακουμπούν πάνω του άλλα τρόφιμα και να αφεθεί εκεί να αποψυχθεί.

Τα πουλερικά βάρους έως 5,5 κιλών χρειάζονται 2 ημέρες για να αποψυχθούν στο ψυγείο. Όσα, όμως, ζυγίζουν περισσότερο, ίσως χρειασθούν περισσότερο χρόνο, δηλαδή 2-3 μέρες για συμπαγές βάρος 6-7 κιλών, 3-4 μέρες όταν ζυγίζουν 7-9 κιλά και 4-5 όταν ζυγίζουν 9-11 κιλά.

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που απαγορεύεται να βάζετε στην κατάψυξη

Δείτε πώς θα γλιτώσετε την τροφική δηλητηρίαση