ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού

Σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού California Teachers Study, οι άνθρωποι που ακολουθούν πιστά τις αρχές που διέπουν τον μεσογειακό τρόπο διατροφής, διατρέχουν αισθητά μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ισχαιμικού (αλλά όχι και αιμορραγικού) εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μια διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και υγιή λιπαρά, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχή σε κρέας, γαλακτοκομικά και ζάχαρη σχετίζεται με έως και 18% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μάλιστα όσο πιο στενά οι συμμετέχοντες στην έρευνα ακολούθησαν τη μεσογειακή δίαιτα, τόσο χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου διέτρεχαν, ακόμη και αφότου οι ερευνητές προσάρμοσαν τα αποτελέσματα για να λάβουν υπόψη τους διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και λοιπούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Στις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές πρόληψης εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο από την American Heart Association (ΑΗΑ) και από την American Association Stroke (ASA), για πρώτη φορά, συνιστάται η δίαιτα μεσογειακού στυλ ως μια στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η σύσταση αυτή ακολούθησε τη δημοσίευση αρκετών επιμέρους ερευνών που αποδεικνύουν την ευεργετική δράση της μεσογειακής διατροφής για τη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και του κινδύνου εγκεφαλικού.

Μάλιστα, μία από αυτές τις έρευνες, η οποία το 2013 δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμα και σε άτομα υψηλού κινδύνου και για τις δύο παθήσεις.

H AHA υπογράμμισε επίσης ότι η υγιεινή διατροφή είναι μια από τις πιο σημαντικές στρατηγικές για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 20% στον πληθυσμό των ΗΠΑ έως το 2020.

Διαβάστε επίσης:

«Στίγμα» μεσογειακής αναιμίας: Τι είναι - Ο ρόλος της πρόληψης

Η παχυσαρκία δεν θεραπεύεται μόνο με δίαιτα και γυμναστική

Η διατροφική διαταραχή που πολλοί άνθρωποι αγνοούν πως έχουν

Απίστευτο, στην Ελλάδα της Μεσογειακής Διατροφής, το 63% των πολιτών έχει κεντρική παχυσαρκία