ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια ποτά ανεβάζουν την πίεση του αίματος ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την κλινική Mayo, οι υγιείς νεαροί άνθρωποι που δεν συνηθίζουν να καταναλώνουν καφεΐνη τακτικά είχαν αισθητά μεγαλύτερη αύξηση στην πίεση του αίματός τους σε κατάσταση ηρεμίας, όταν πίνουν "ενεργειακό" ποτό, όπως εκείνα που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Ποια ποτά ανεβάζουν την πίεση του αίματος ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Anna Svatikova, ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης στην 64η ετήσια Σύνοδο Επιστημόνων του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας που έγινε στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ: "Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνεται διαρκώς μεταξύ των νεαρών ανθρώπων. Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ενεργειακά ποτά αυξάνουν την πίεση στο αίμα. Τώρα, μάθαμε ότι οι επιπτώσεις από τα ενεργειακά ποτά για άτομα που δεν συνηθίζουν να καταναλώνουν καφεΐνη είναι ακόμα πιο σοβαρές".

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 25 υγιών νεαρών ατόμων ηλικίας 19-40 ετών. Τους έδωσαν να πιουν είτε ένα ενεργειακό ποτό, είτε ένα ποτό placebo. Στη συνέχεια συνέκριναν την πίεση του αίματος για τον κάθε συμμετέχοντα πριν και μετά την κατανάλωση του ποτού.

Διαπίστωσαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες σημείωσαν αύξηση στην πίεση του αίματος από το ενεργειακό ποτό. Αλλά η αύξηση αυτή ήταν σαφώς μεγαλύτερη για εκείνους τους συμμετέχοντες που δεν συνήθιζαν να καταναλώνουν καφεΐνη στην καθημερινότητά τους.

Συγκεκριμένα, η αύξηση της πίεσης του αίματος υπερδιπλασιάστηκε σε ενήλικες που δεν έχουν συνηθίσει στην καφεΐνη μετά την κατανάλωση του ενεργειακού ποτού, σε σύγκριση με όταν ήπιαν το ποτό placebo. Μάλιστα, αυτή η αύξηση ήταν το ίδιο μεγαλύτερη, ακόμα και όταν μετρήθηκε η πίεση του αίματος με τους συμμετέχοντες να είναι σε κατάσταση ηρεμίας.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, διότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, ακόμη και μεταξύ των νέων ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης:

Εσείς γνωρίζετε πόσο καφέ επιτρέπεται να πίνετε;

Έχετε δυσανεξία στη γλουτένη; Δείτε πού βρίσκεται εκτός από το ψωμί

Τα διατροφικά λάθη που σίγουρα κάνετε και αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι

Ενυδάτωση δεν σημαίνει μόνο το πόσιμο νερό