ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επικίνδυνα ακόμη και για τους αδύνατους τα ποτά με πολλή ζάχαρη

Τα αναψυκτικά, οι έτοιμοι χυμοί και τα άλλα ποτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 ακόμη και στα άτομα με χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal.

Επικίνδυνα ακόμη και για τους αδύνατους τα ποτά με πολλή ζάχαρη

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης τέτοιων ποτών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των δεικτών της νόσου.

Ωστόσο, το υπερβολικό βάρος και η καθιστική ζωή θεωρούνται για πολλούς οι δύο βασικότεροι παράγοντες που καθοδηγούν την εμφάνιση του διαβήτη.

Η σχέση μεταξύ αυξημένου βάρους, υπερβολικής κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και διαβήτη έχει επισημανθεί πολλάκις στο πλαίσιο παλαιότερων επιστημονικών ερευνών, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Λίγες ήταν όμως μέχρι σήμερα οι μελέτες που εστίαζαν στην επίδραση των ζαχαρούχων ποτών στην υγεία ατόμων με υγιές σωματικό βάρος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ πραγματοποίησαν επισκόπηση επάνω στο θέμα αυτό, αναλύοντας 17 μελέτες που αφορούσαν στο ρόλο ζαχαρούχων ποτών στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2 ανεξαρτήτως σωματικού βάρους.

Η ανάλυση επιβεβαίωσε την υπόθεση ότι οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης σε αναψυκτικά, χυμούς του εμπορίου και άλλα αντίστοιχα ποτά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 τόσο σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα όσο και σε άτομα που διατηρούν το βάρος τους εντός των φυσιολογικών ορίων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Fumiaki Imamura, «όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών».

Αν και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί στο πλαίσιο ερευνών ότι τα ζαχαρούχα αναψυκτικά αποτελούν άμεση αιτία εμφάνισης διαβήτη, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η απώλεια περιττών κιλών, εν μέρει μέσω της μειωμένης κατανάλωση ποτών με πολλή ζάχαρη, καθοδηγεί σε μεγάλο βαθμό τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.