ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή & δίαιτες: Τα οφέλη της δραστικής μείωσης των υδατανθράκων

Σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια δίαιτα με χαμηλή πρόσληψη σε υδατάνθρακες; Δείτε ποιες αλλαγές θα δείτε εν καιρώ στο σώμα σας.

Διατροφή & δίαιτες: Τα οφέλη της δραστικής μείωσης των υδατανθράκων

Περιορίζοντας τους υδατάνθρακες, κατά βάση τους «κακούς» λευκούς υδατάνθρακες που βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αρτοποιήματα και τα διάφορα γλυκά, θα καταφέρετε να χάσετε βάρος και να σμιλέψετε το σώμα σας, ενώ παράλληλα θα κερδίσετε πολύτιμη ενέργεια.

Δείτε αναλυτικότερα ποια είναι τα οφέλη της μείωσης των επεξεργασμένων υδατανθράκων.

1. Αυξημένη καύση λίπους

Μειώνοντας τις μεγάλες ποσότητες θερμίδων που λαμβάνετε από τροφές πλούσιες σε «κακούς» υδατάνθρακες, μειώνεται αυτόματα και η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Έτσι, το σώμα καταναλώνει τα αποθέματα λίπους που έχει αποθηκεύσει.

2. Λιγότερη πείνα

Οι θερμίδες που λαμβάνετε πρέπει να είναι ποιοτικές. Θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα καλά λιπαρά κρατούν την πείνα μακριά για περισσότερο, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες που παρέχουν άμεσα ενέργεια όμως χωρίς διάρκεια.

3. Επίπεδη κοιλιά γρήγορα

Σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες προωθούν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού, αποτρέποντας το ενοχλητικό φούσκωμα.

4. Μικρότερος κίνδυνος διαβήτη

Οι απλοί υδατάνθρακες περιέχουν σάκχαρα που, σε μεγάλες ποσότητες, συμβάλλουν στην αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη και την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, οι ποιοτικοί υδατάνθρακες διασπώνται με πιο αργό ρυθμό, οπότε δεν παρατηρούνται απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

5. Περισσότερη ενέργεια

Οι απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έπειτα από την κατανάλωση απλών υδατανθράκων συνοδεύονται και από εξίσου απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα ενέργειας και την ψυχική διάθεση. Καταναλώνοντας ποιοτικές θερμίδες, ο οργανισμός διαθέτει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σταθερά επίπεδα ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Δίαιτα ωμοφαγίας: Τι είναι, πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα
Διατροφή & ψυχική υγεία: Η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
Τα 7 "θανάσιμα αμαρτήματα" της σύγχρονης διατροφής