ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη οι πατάτες

Είναι η εποχή του χρόνου που οι πατάτες έχουν την... τιμητική τους, αφού το τζάκι καίει όλη μέρα και μας προκαλεί να τις απολαύσουμε ψητές!

Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη οι πατάτες

Δυστυχώς όμως για πολλούς οι πατάτες βρίσκονται στη «μαύρη λίστα», καθώς είναι γνωστός εχθρός της ζυγαριάς.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetes Care δείχνει ότι οι πατάτες παίζουν ρόλο και στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών, επτά ή και περισσότερες μερίδες την εβδομάδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 33%, σε σύγκριση με ποσότητα μικρότερη από μία μερίδα πατάτες την εβδομάδα. Δύο με τέσσερις μερίδες πατάτες την εβδομάδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 7%.

bigstock Fresh Raw Potatoes On Table 90718385

Φυσικά, ο τρόπος προετοιμασίας της πατάτας επηρεάζει τον τρόπο που επιδρά στον οργανισμό μας. Ο χειρότερος τρόπος να τις μαγειρέψουμε είναι βέβαια το τηγάνισμα σε σύγκριση με το ψήσιμο ή το βράσιμο και την παρασκευή πουρέ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αντικαθιστώντας τρεις μερίδες πατάτες την εβδομάδα με προϊόντα ολικής άλεσης, όπως καστανό ρύζι ή κινόα, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 12%.

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές με τις περισσότερες φυτικές ίνες
Οι 3 τροφές που σας βοηθούν να βλέπετε καλύτερα
Η διατροφή που προστατεύει από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα