ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες είναι οι τροφές με το περισσότερο αλάτι

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολύ αλάτι είναι επιζήμια για τον οργανισμό, καθώς συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί κύρια αιτία νεφροπάθειας, εγκεφαλικών, αναπηρίας και θανάτου σε όλο τον κόσμο.

Ποιες είναι οι τροφές με το περισσότερο αλάτι

Σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις, οι ενήλικες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα (αντιστοιχούν σε ένα κουταλάκι του καφέ), αλλά είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο τρώει αφού το περισσότερο αλάτι στη διατροφή μας προέρχεται από τα ίδια τα τρόφιμα που τρώμε.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, στη χώρα μας το 40% του αλατιού που τρώμε προέρχεται από το ψωμί που αγοράζουμε - και αντιστοιχεί σε 4 γραμμάρια αλάτι ημερησίως, δεδομένου ότι η μέση κατανάλωση άλατος στη χώρα μας υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια, δηλαδή είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πολλά έτοιμα τρόφιμα περιέχουν υπερβολικά πολύ αλάτι, με ορισμένες τοματόσουπες σε κονσέρβα, τυριά τσένταρ, έτοιμα γεύματα και δημητριακά πρωινού να είναι μερικά από τα χειρότερα, αναφέρει ομάδα επιστημόνων.

Με αφορμή την 17η Βρετανική Εβδομάδα Ενημέρωσης για το Αλάτι (29 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου 2016), η ομάδα Consensus Action on Salt and Health (CASH), δημοσιοποίησε τα ευρήματά της από αναλύσεις που έκανε σε δημοφιλή προϊόντα των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με αυτές, οι σχεδόν μισές (το 47%) από τις 45 σούπες που εξετάσθηκαν περιέχουν ανά μερίδα την τουλάχιστον ίδια ποσότητα άλατος με δύο κομμάτια πίτσα «μαργαρίτα» (τυρί, τομάτα).

bigstock Cheese 6299949

Η χειρότερη απ’ όλες ήταν μία ιταλική σούπα με τομάτα και βασιλικό η οποία περιείχε 3,5 γραμμάρια αλάτι ανά μερίδα των 400 γραμμαρίων - περισσότερο και από ένα μεγάλο χάμπουργκερ με μεγάλη μερίδα τηγανητές πατάτες σε ένα φαστ φουντ.

Αντίστοιχα, η πλειονότητα (το 95%) των 201 τεμαχίων τυριού που εξέτασαν οι επιστήμονες της CASH περιέχουν περισσότερο αλάτι απ’ ό,τι ένα πακέτο πατατάκια! Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, το αλάτι που σήμερα περιέχουν είναι περισσότερο απ’ όσο είχε βρεθεί σε ανάλογες αναλύσεις του 2012, με την μεγαλύτερη αύξηση να είναι 16%.

Άφθονο αλάτι βρέθηκε και στα περισσότερα από τα 42 έτοιμα γεύματα που εξετάστηκαν, ακόμα κι όταν βασίζονταν σε υγιεινά τυριά όπως το κότατζ.

Όσον αφορά τα δημητριακά πρωινού, παρότι μερικές εταιρείες έχουν μειώσει την περιεκτικότητά τους σε αλάτι, κάποιες την έχουν αυξήσει και έτσι παρατηρούνται τεράστιες αποκλίσεις από μάρκα σε μάρκα (μία, λ.χ., είχε 1,13 γραμμάρια νάτριο ανά 100 γραμμάρια τροφίμου και μία άλλη 0,34 γραμμάρια).

Μόνη λύση είναι να κοιτάμε τις ετικέτες των τροφίμων, για να ξέρουμε πόσο αλάτι (αναγράφεται και ως «νάτριο») περιέχουν.

Διαβάστε επίσης:

Πονοκέφαλος: Πόσο αλάτι να τρώτε για να τον αποφύγετε

Ποιες παθήσεις «απαιτούν» να κόψετε το αλάτι

Αμύγδαλα: Τα απίστευτα οφέλη τους για την υγεία παιδιών και ενηλίκων