ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαύρη σοκολάτα: για καλύτερη μνήμη και υγιή καρδιά

Ευχάριστα νέα απότην επιστημονική κοινότητα για τους απανταχού λάτρεις της μαύρης σοκολάτας,καθώς τα οφέλη της αποδεικνύονται σημαντικά για την υγεία. Για παράδειγμα, δύοκούπες ζεστό κακάο κάθε μέρα βελτιώνουν τη μνήμη, δίνοντας ελπίδα για περαιτέρωέρευνες που αναζητούν τρόπους περιορισμού του οικονομικού, συναισθηματικού καισωματικού κόστους της άνοιας.

Μαύρη σοκολάτα: για καλύτερη μνήμη και υγιή καρδιά

Ευχάριστα νέα απότην επιστημονική κοινότητα για τους απανταχού λάτρεις της μαύρης σοκολάτας,καθώς τα οφέλη της αποδεικνύονται σημαντικά για την υγεία. Για παράδειγμα, δύοκούπες ζεστό κακάο κάθε μέρα βελτιώνουν τη μνήμη, δίνοντας ελπίδα για περαιτέρωέρευνες που αναζητούν τρόπους περιορισμού του οικονομικού, συναισθηματικού καισωματικού κόστους της άνοιας.

Τα ευρήματα τωνερευνών που έχουν διεξαχθεί έως τώρα υποστηρίζουν ένθερμα την κατανάλωση μαύρηςσοκολάτας στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Η σοκολάτα είναι εξάλλουμια φυτική τροφή. Ο καρπός του κακάο φυτρώνει στα δέντρα και αποτελείεξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που ονομάζονται φλαβονόλες, οι οποίεςείναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που βοηθά στην προστασία των φυτών από τιςτοξίνες που βρίσκονται στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα βοηθούν στην αποκατάστασητων κυττάρων του οργανισμού. Το κακάο υπόκειται σε επεξεργασία όταν μετατρέπεταισε σοκολάτα, αλλά συγκεκριμένα είδη μαύρης σοκολάτας διατηρούν πολλά από ταθρεπτικά συστατικά τους ακόμη και μετά την επεξεργασία.Αυτάείναικαιταπλέονυγιεινά.

Η σοκολάτα έχειαποδειχθεί πως βοηθά στην υγεία της καρδιάς, με παλαιότερες έρευνες να υποδεικνύουνότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ταάτομα με υπέρταση, με τη σειρά τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσηςάνοιας και η συσχέτιση αυτή μπορεί να δώσει εξήγηση στα τελευταία ερευνητικάευρήματα. Νέα έρευνα που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ υποδεικνύειότι δύο κούπες ζεστό κακάο ημερησίως βοηθούν τη μνήμη. Οι συμμετέχοντες στηνέρευνα παρουσίασαν μειωμένη ανταπόκριση σε τεστ μνήμης λόγω μειωμένηςκυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που πιθανώς αποτελεί προπομπόπαρακμής της γνωστικής λειτουργίας.

Η έρευναεπικεντρώθηκε σε 60 ενήλικες με μέση ηλικία 73 έτη, οι οποίοι παρουσίαζανπαράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση αλλά δεν έπασχαν από κάποια γνωστικήδυσλειτουργία. Το κακάο πιθανώς οδήγησε σε βελτίωση της λειτουργικής μνήμης γιαορισμένους από τους συμμετέχοντες ενισχύοντας τη ροή του αίματος στην περιοχήτου εγκεφάλου. Χρειάζονται βεβαίως περαιτέρω στοιχεία ώστε να προσδιοριστεί εάντο κακάο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας ή στην επιβράδυνση τηςεξέλιξής της σε άτομα με ήπια γνωστικά προβλήματα ή και σε υγιή άτομα. Τα πρώταευρήματα πάντως είναι πολλά υποσχόμενα.

Το σωστό είδος σοκολάτας σε μικρές δόσεις

Πριν βγάλουμεβιαστικά συμπεράσματα για τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας, θα πρέπει να τονιστείότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωσαν ειδικά παρασκευασμένη ζεστήσοκολάτα και όχι αυτή που είναι διαθέσιμη στο εμπόριο. Η σοκολάτα περιείχευποκατάστατα ζάχαρης και το ρόφημα ήταν πιο πικρό και λιγότερο κρεμώδες από τηνκλασική ζεστή σοκολάτα.

Για όσουςεπιθυμούν να επωφεληθούν από τη σοκολάτα, οι διατροφολόγοι προτείνουν τηνκατανάλωση 30 περίπου γραμμαρίων κάθε μέρα, καθώς αυτή η ποσότητα έχειαποδειχθεί πως είναι ωφέλιμη για την υγεία αλλά δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μεπεριττή ζάχαρη και λίπος. Μια τέτοια ποσότητα είναι κατάλληλη ακόμη και γιαόσους βρίσκονται σε δίαιτα, καθώς παρέχει μια αίσθηση κορεσμού, αποφεύγονταςέτσι να καταφύγουμε σε ανθυγιεινέςλύσεις. Η σοκολάτα θα πρέπει να έχειτουλάχιστον 35% κακάο ώστε να θεωρείται “μαύρη”, ωστόσο οι διατροφολόγοιπροτείνουν την κατανάλωση σοκολάτας με τουλάχιστον 70% κακάο.

Δε συνιστάται ηχρήση αντίστοιχων συμπληρωμάτων, καθώς είναι καλύτερο να λαμβάνουμε τα θρεπτικάσυστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, από τις ίδιες τις τροφές.Στην περίπτωση του κακάο, η καφεΐνη μπορεί να έχει συμβάλει στα αποτελέσματατων ερευνών, δεν μας εγγυάται όμως κανείς ότι ένα συμπλήρωμα θα περιέχει τηνουσία αυτή.

Πηγή: http://www.marketwatch.com