ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για την αγορά τροφίμων ενόψει Χριστουγέννων

Απλές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πριν τιςαγορές τροφίμων για το εορταστικό τραπέζι, δίνει ο Ενιαίος Φορέας ΕλέγχουΤροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος εντείνει τους ελέγχους στην αγορά τροφίμων
ΕΦΕΤ: Συμβουλές για την αγορά τροφίμων ενόψει Χριστουγέννων

Απλές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πριν τιςαγορές τροφίμων για το εορταστικό τραπέζι, δίνει ο Ενιαίος Φορέας ΕλέγχουΤροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος εντείνει τους ελέγχους στην αγορά τροφίμων.


Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, θα πρέπει να προσέχουμε τα εξής:


Για την προμήθεια κρέατος:


• Το κρέαςπρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2º-5º C για το νωπό και σε θερμοκρασία-18ºC ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ ναδιατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.

• Οκαταναλωτής πρέπει να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουνότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

Για την προμήθεια πουλερικών (γαλοπούλες - κοτόπουλα κ.λπ.)και προϊόντων πτηνοτροφίας:


• Οιγαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ωςκαταψυγμένες.

• Οι νωπέςγαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2º-4º C και ποτέ σε ανοιχτούς μηψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη -18º C ήκαι χαμηλότερη θερμοκρασία.

• Οι νωπέςεγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες(απεντερωμένες), αποπτιλωμένες και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τημορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλατοποθετημένο επάνω στο κρέας).

• Οισυσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανσηκαταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένηεπάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).

• Τακατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία καιπωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με τηνπροϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στηνπροθήκη του καταψύκτη πώλησης.

• Η διάθεσηστην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κλπ) με ενδείξεις περίειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής»κλπ) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγείο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. - AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.

Για την προμήθεια θηραμάτων:


• Κατά τηναγορά σφαγίων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερατα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να είναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουνσφραγίδα καταλληλότητας. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει ναφέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων:


• Τασυσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) μετα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης,η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.

• Τα τυριάπρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.

• Ταπροϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μηγαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούςχώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Για την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής:


• Για τηνασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει τα προϊόντααυτά να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγωτου ευαλλοίωτου χαρακτήρα αυτών των προϊόντων.

• Εξετάζετεπροσεκτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείναπου περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή για«απομίμηση σοκολάτας», κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχιγια λόγους ασφάλειας.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να αγοράζουν τρόφιμα απόεπίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιουςπεριστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσηςμη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουνμικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.


Οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικάπου είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες - ψυγεία και όχι αυτά πουβρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σεσκόνη και μικρόβια.


Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν στους χειρισμούς τωντροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, τουεξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά καιάλλα ευαλλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κ.λπ).


Τα μαγειρεμένα φαγητά δεν θα πρέπει να μένουν εκτός ψυγείουπερισσότερο από δύο ώρες. Η δε αποθήκευσή τους να γίνεται πάντοτε σε κλειστούςπεριέκτες μακριά από νωπά τρόφιμα.


Τέλος, η διατροφή των ημερών να στηρίζεται στην ποικιλία καιστο μέτρο όπως παραδοσιακά αρμόζει και να συνοδεύεται με φυσική άσκηση ενώ ηκατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο.