ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τσίχλες-ζελέ με φλούδες φρούτων στη μάχη του αδυνατίσματος

Τζελ σε μορφή τσίχλας που περιέχουν φύκη, άμυλο και φλούδες εσπεριδοειδών, ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.
Τσίχλες-ζελέ με φλούδες φρούτων στη μάχη του αδυνατίσματος

Τζελ σε μορφή τσίχλας που περιέχουν φύκη, άμυλο και φλούδες εσπεριδοειδών, ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.


Τα βρώσιμα τζελ διογκώνονται στο στομάχι και προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα ο υπέρβαρος ή ο παχύσαρκος να νιώθει λιγότερη πείνα και να περιορίζει τις θερμίδες που προσλαμβάνει.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ βρήκαν τον τρόπο και συνδύασαν δύο συστατικά των τροφίμων τα οποία, όταν εκτεθούν στα οξέα του στομάχου, δημιουργούν ένα στερεό τζελ.


Το υλικό αυτό διασπάται από το πεπτικό σύστημα με αργούς ρυθμούς, και ο στόχος των επιστημόνων είναι να ενσωματώσουν τέτοιου είδους τζελ σε τροφές ώστε με την κατανάλωσή τους να έρχεται πολύ πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.


Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Food Hydrocolloids», οι τσίχλες – τζελ λειτουργούν ως συμβατικά πηκτικά μέσα των τροφών και όταν βρεθούν στο πολύ όξινο περιβάλλον του στομάχου, συνδυάζονται και δημιουργούν ένα στερεό τζελ που διασπάται με πολύ αργούς ρυθμούς.


Τα υλικά που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες για να δημιουργήσουν το βρώσιμο τζελ προέρχονται από φύκη, άμυλο και φλούδες εσπεριδοειδών. Με τα συγκεκριμένα υλικά σχηματίζονται υδατοδιαλυτά τζελ όπως αυτά που δημιουργούν οι σεφ της μοριακής γαστρονομίας.