ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 3 είδη χαλβά και οι θρεπτικές διαφορές τους

Τα 3 είδη χαλβά και οι θρεπτικές διαφορές τους
Να εντάξουμε τον χαλβά από ταχίνι στην καθημερινή μας διατροφή, συστήνουν οι διατροφολόγοι, καθώς τα θρεπτικά του οφέλη σε ασβέστιο και σίδηρο είναι μεγάλα.

Τον προτιμάμε συνήθως στις νηστείες και πιο πολύ την Σαρακοστή, καθώς πρόκειται για ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία, διώχνοντας μακριά την πείνα για αρκετές ώρες.

Πρόκειται για τον χαλβά, μία παρεξηγημένη τροφή, την οποία οι διατροφολόγοι προτείνουν τώρα, να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, καθώς έχει μεγάλα θρεπτικά οφέλη, όσον αφορά ειδικότερα το ασβέστιο και το σίδηρο που περιέχει.

 

Ας δούμε στην συνέχεια ορισμένες διαφορές που κρύβουν τα.. διάφορα είδη χαλβά που κυκλοφορούν στην αγορά:

 

Η λέξη «χαλβάς» συνήθως παραπέμπει στο χαλβά που παρασκευάζεται από ταχίνι (δηλαδή αλεσμένο σουσάμι) και συνηθίζουμε όλοι να τρώμε την Καθαρά Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

 

 Υπάρχουν όμως και δύο άλλα γνωστά ειδή χαλβά: εκείνος που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και ο χαλβάς Φαρσάλων από νισεστέ, δηλαδή από άλευρα καλαμποκιού και άλλων αμυλούχων τροφίμων.

 

Ο χαλβάς από ταχίνι (γνωστός και ως «χαλβάς του εμπορίου») είναι πολύ πιο πλούσιος σε δυο πολύ βασικά για την υγεία μικροστοιχεία, το ασβέστιο και τον σίδηρο. Συγκεκριμένα, σε ποσότητα 100 γρ χαλβά από ταχίνι περιέχονται περίπου 250 mg ασβεστίου και 5 mg σιδήρου ενώ αντίστοιχα, στην ίδια ποσότητα χαλβά από σιμιγδάλι και σε αυτόν των Φαρσάλων περιέχονται λιγότερα από 40 mg ασβεστίου και λιγότερα από 2 mg σιδήρου.