ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ορθορεξία: μήπως είστε ψυχοπαθής με το φαγητό σας;

Δεν είναι όλοι οι ψυχαναγκασμοί βλαβεροί για την υγεία μας. Υπάρχουν και αυτοί που μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικοί για τον οργανισμό μας.
Ορθορεξία: μήπως είστε ψυχοπαθής με το φαγητό σας;

Δεν είναι όλοι οι ψυχαναγκασμοί βλαβεροί για την υγεία μας. Υπάρχουν και αυτοί που μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικοί για τον οργανισμό μας.

Η Καμίλ είναι ένα από τα περιστατικά αυτού του φαινομένου. Όταν έβγαινε έξω για φαγητό η οικογένειά της πότε δεν κατάλαβε για ποιόν λόγο ρώταγε συνεχώς την σύνθεση ενός φαγητού ή τον τρόπο παρασκευής του.

Συνεχώς σκεφτόταν ποιό θα ήταν το επόμενο της γεύμα. Ήταν οπαδός της υγιεινής διατροφής και απέφευγε τα φαγητά με γλουτένη, ουσιαστικά «έπασχε» από ορθορεξία χωρίς όμως να το έχει αντιληφθεί.Μετά από λίγο καιρό ο γιατρός, της είπε να κάνει το τεστ Bratman. Προς μεγάλη της έκπληξη τα αποτελέσματα των εξετάσεων της έδειξαν ότι είναι ψυχοπαθής… με το φαγητό! Η Καμίλ εκμυστηρεύεται ότι περνάει πολύ χρόνο σχεδιάζοντας το διατροφολογικό της πρόγραμμα. Αυτό που είναι σημαντικό για εκείνη είναι η θρεπτικότητα των γευμάτων της και όχι τόσο η γευστικότητα. Αυτό δεν την ενδιαφέρει καθόλου.

Όπως χαρακτηριστικά λέει και εκείνη «το σημαντικό είναι να τρώμε σωστά, η ευχαρίστηση έρχεται σε δεύτερο πλάνο».Παλιότερα, όπως αναφέρει τοπ δημοσίευμα της L’ express, αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα με την ακμή της και κανένα από τα φάρμακα που της σύστηνε ο δερματολόγος της δεν είχε αποτέλεσμα. Έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της υγιεινής διατροφής αποφεύγοντας εντελώς την γλουτένη και την λακτόζη. Πριν πάρει αυτή την απόφαση η υγιεινή διατροφή για εκείνη σήμαινε να μην πίνει αναψυκτικά. Ωστόσο ο καινούριος τρόπος ζωής της είδε ότι είχε αποτέλεσμα στο πρόβλημά της με την ακμή, κάτι που κανένα φάρμακο μέχρι τώρα δεν είχε. Κάπως έτσι άρχισε και η έρευνά της για την σωστή διατροφή.

Παρόλα αυτά αν το καλοσκεφτούμε, η Καμίλ έκανε- ίσως άθελά της- ένα πολύ σωστό βήμα για την υγεία της. Προσπαθεί ο οργανισμός της να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που του είναι αναγκαία και αποφεύγει κάποιες διατροφικές συνήθειες που μπορούν να αποδειχτούν βλαβερές για την υγεία μας όπως η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων ή η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αρτοποιημάτων.