ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα αναψυκτικά light ξεπερνούν ακόμη και το νερό στη μάχη της δίαιτας

Έρευνα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης αδυνάτισαν περισσότερο από όσους κατανάλωναν μόνο νερό. Τα light αναψυκτικά μπορεί να έχουν καλύτερα αποτελέσματα ακόμα και από το νερό στην απώλεια βάρους.

Τα αναψυκτικά light ξεπερνούν ακόμη και το νερό στη μάχη της δίαιτας

Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα διαπιστώθηκε στο πλαίσιο κλινικής έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο σε συνεργασία με άλλα κορυφαία ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ με σκοπό τη μελέτη της επίδρασης των μη θερμιδογόνων αναψυκτικών διαίτης σε σύγκριση με εκείνη του νερού στο πλαίσιο προγράμματος αδυνατίσματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες που έπιναν light αναψυκτικά έχασαν κατά μέσο όρο 6 κιλά, ενώ όσοι έπιναν μόνο νερό έχασαν 4 κιλά, με τους πρώτους μάλιστα να δηλώνουν «σημαντική μείωση στο αίσθημα της πείνας», καταρρίπτοντας τον μύθο που κυκλοφορεί ότι τα light αναψυκτικά «ανοίγουν» την όρεξη.

«Τα ευρήματα», δήλωσαν οι ερευνητές, «είναι καθησυχαστικά για όσους επιλέγουν αναψυκτικά διαίτης όταν βρίσκονται σε δίαιτα», και δείχνουν ότι «μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κανένα ενδοιασμό ότι η προσπάθειά τους για απώλεια βάρους θα υπονομευτεί». Ο Δρ James Hill, διευθυντής του Κέντρου Υγείας και Ευεξίας Anschutz του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης πρόσθεσε στα παραπάνω ότι: «αυτή η μελέτη καταδεικνύει σαφώς ότι τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, αντικρούοντας άμεσα μύθους προηγούμενων ετών που υποστήριζαν ότι είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα – δηλαδή προσέθεταν κιλά».

Στην έρευνα που διήρκεσε τρεις μήνες συμμετείχαν 303 εθελοντές και των δύο φύλων οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες ελέγχου: στη μία ζητήθηκε από τους εθελοντές να πίνουν τουλάχιστον τρία ποτήρια νερό την ημέρα και να μην καταναλώνουν καθόλου light αναψυκτικά. Τους επιτρεπόταν να καταναλώνουν τροφές με γλυκαντικές ύλες, αλλά όχι να προσθέτουν γλυκαντικά, π.χ. στον καφέ ή στο τσάι τους. Στην άλλη ομάδα ελέγχου ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πίνουν τουλάχιστον τρία ποτήρια light αναψυκτικού την ημέρα, με απεριόριστη πρόσληψη νερού. Κατά τα λοιπά, οι εθελοντές ακολουθούσαν τα ίδια διαιτολόγια και έκαναν την ίδια γυμναστική καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Με την ολοκλήρωση των 12 εβδομάδων του προγράμματος, τα κλινικά ευρήματα έδειξαν ότι η πρώτη ομάδα ελέγχου, των «light αναψυκτικών», είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την άλλη που έπινε σκέτο νερό. Συγκεκριμένα, το 64% των εθελοντών που έπιναν αναψυκτικά είχαν χάσει το τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους τους, ενώ στην ομάδα όσων έπιναν σκέτο νερό το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 43%. Παράλληλα, η ομάδα των αναψυκτικών διαίτης εμφάνισε καλύτερα αποτελέσματα στις μετρήσεις της «κακής» χοληστερόλης – LDL καθώς και μειωμένα τριγλυκερίδια.

Τα ευρήματα της μελέτης θεμελιώνουν την ευεργετική δράση των light αναψυκτικών στην προσπάθεια για απώλεια βάρους και επιβεβαιώνουν ότι τα αναψυκτικά με γλυκαντικά ελάχιστων ή μηδενικών θερμίδων μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση ή στην απώλεια βάρους και να συμβάλλουν στην υιοθέτηση υγιεινής διατροφής χωρίς τη στέρηση της γλυκιάς γεύσης.