ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χάστε βάρος για να ξαναβρείτε την μνήμη σας...

Η απώλεια βάρους είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο για λόγους σωματικής υγεία , αλλά και για λόγους ενίσχυσης της μνήμης και καλύτερης πνευματικής λειτουργίας. Στο διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους μπορούν να ενταχθούν και τρόφιμα που ενισχύουν τη λειτουργία της μνήμης, καθώς αρκετές έρευνες συσχετίζουν τη διατροφή με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και την ενίσχυση της μνήμης. 

Χάστε βάρος για να ξαναβρείτε την μνήμη σας...

Θρεπτικά συστατικά που κατά καιρούς έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της μνήμης είναι οι βιταμίνες C, Β12, Β6, Ε, η θειαμίνη, ο σίδηρος, τα ω-3 λιπαρά οξέα καθώς και ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα.

Η απώλεια βάρους πρέπει να γίνει σωστά και πάντα με στόχο τη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Αυξάνοντας κάθε μέρα την ενεργειακή δαπάνη μέσω φυσικής δραστηριότητας, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί απώλεια 500γρ – 1 κιλο λίπους ανά 7 μέρες. Επίσης, με την καθημερινή άσκηση, εκτός από την κατανάλωση των θερμίδων , η σωματική δραστηριότητα βοηθάει και στη μείωση της όρεξης.

Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών (The National Academy of Sciences) πρόσφατα ορίστηκαν νέες συστάσεις για καθημερινή άσκηση διάρκειας 60 λεπτών. Βέβαια, τα 30 λεπτά την ημέρα πρέπει να είναι εντατική άσκηση και τα υπόλοιπα μπορούν να προκύψουν από της δραστηριότητες της ημέρας.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θεωρείται η πλέον απαραίτητη κίνηση που προστατεύει την υγεία μας, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και μέσω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν προάγουν την καλή και υγιή πνευματική λειτουργία. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και λαχανικά προσδίδουν λίγες θερμίδες αναλογικά με τον όγκο τους και συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, προσφέρουν κορεσμό με αποτέλεσμα να μειώνεται η συνολική ποσότητα φαγητού. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, συμβάλλει στην απαραίτητη καθημερινή τους κατανάλωση καθώς οι λειτουργίες του μεταβολισμού πραγματοποιούνται καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα αυτά, μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία της μάθησης αλλά και τη μνήμη αφού οι ουσίες αυτές μειώνουν την επίδραση της γήρανσης στον εγκέφαλο. Έτσι φρούτα όπως μούρα και βατόμουρα, δαμάσκηνα και ξερά βερίκοκα μπορούν να ενισχύσουν την μνήμη.

Το πράσινο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλουν στην προστασία του εγκεφάλου και στη διαδικασία της μάθησης, ενώ παράλληλα βοηθούν την απώλεια σωματικού λίπους. Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού αποδεδειγμένα τονώνουν τον μεταβολικό ρυθμό και ενισχύουν την απόδοση του μυαλού μας. Το ρόφημα αυτό κρίνεται απαραίτητο στην καθημερινότητά μας και σύμφωνα με τις συστάσεις, η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καθημερινά είναι η σωστή ποσότητα. Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού ενισχυμένου σε κατεχίνες συμβάλλει στην απώλεια, αλλά και στη διατήρηση του βάρους. Οι κατεχίνες μειώνουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και συμβάλλουν στην βελτίωση της κατανομής του λίπους στο σώμα.

Με την συνεργασία της Αναστασίας Δ. Κόκκαλη - Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D., Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Μέλος British Dietetic Association, Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας anastasiakokkali@hotmail.com