ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μη βγάλετε το λευκό ψωμί από τη διατροφή σας!

Ακούμε συνεχώς ότι το λευκό ψωμί είναι παχυντικό και ανθυγιεινό, μήπως όμως κατά βάθος είναι απλώς... παρεξηγημένο;

Μη βγάλετε το λευκό ψωμί από τη διατροφή σας!

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο, στη Βόρεια Ισπανία, έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στη θρεπτική αξία του ψωμιού και τη συμβολή του στην υγεία μας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα συστατικά που βρίσκονται στο λευκό ψωμί βοηθούν τα «καλά βακτήρια» του στομάχου να αναπαραχθούν, κρατώντας έτσι δυνατές τις άμυνες του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες.

Στόχος της μελέτης ήταν να εξεταστεί ο ρόλος που παίζουν οι πολυφαινόλες (συστατικά που βρίσκονται σε προϊόντα όπως το τσάι, τα μπαχαρικά, τα φρούτα και τα λαχανικά) στη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του στομάχου.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η πηκτίνη, ένα συστατικό που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, καταστρέφει ορισμένα ωφέλιμα βακτήρια του στομάχου.

Ωστόσο, το πλέον παράδοξο εύρημα της μελέτης ήταν ότι το λευκό ψωμί βοηθά στην ανάπτυξη του λακτοβάκιλου, μιας ομάδας χρησιμότατων βακτηρίων.

Τα μέχρι τώρα ερευνητικά στοιχεία έδειχναν ότι το ψωμί ολικής άλεσης βοηθά στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού, χάρη στις σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών που περιέχει. Ωστόσο, η νέα ισπανική μελέτη δείχνει ότι και το λευκό ψωμί παίζει ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του στομάχου.