ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαφωνούν οι επιστήμονες για τα πλεονεκτήματα των βιολογικών προϊόντων

Περισσότερες ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες και λιγότερα φυτοφάρμακα περιέχουν τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μίας νέας μελέτης που επανεξέτασε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Journal of Nutrition».

Διαφωνούν οι επιστήμονες για τα πλεονεκτήματα των βιολογικών προϊόντων

Τα νέα ευρήματα, ωστόσο, έρχονται σε αντιδιαστολή με προηγούμενες έρευνες, ενώ πολλοί ειδικοί δηλώνουν ότι δεν πείθονται.

Στη συγκεκριμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετείχαν και δύο Έλληνες επιστήμονες, διαπιστώθηκε ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν «σημαντικά υψηλότερα» επίπεδα ουσιών όπως τα φαινολικά οξέα, τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες, με τη διαφορά να φτάνει ακόμα και το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι τα συμβατικά προϊόντα φέρουν υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων και υψηλότερες συγκεντρώσεις του τοξικού μετάλλου καδμίου.

Ο επικεφαλής της μελέτης, ο Κάρλο Λέιφερτ του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ, σχολίασε στο «Nature» ότι η έρευνα είναι πιο αξιόπιστη από προηγούμενες επειδή βασίστηκε σε μεγαλύτερο σετ δεδομένων -συνολικά 343 έρευνες δημοσιευμένες στον επιστημονικό Τύπο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ευρήματα προγενέστερων μελετών.

Το 2012, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ανέφεραν στο «Annals of Internal Medicine» ότι η ανασκόπηση 237 προηγούμενων μελετών δεν έδειξε σημαντικές διαφορές στο διατροφικό περιεχόμενο συμβατικών και βιολογικών προϊόντων.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε το 2009 μια μετα-ανάλυση για λογαριασμό της βρετανικής Υπηρεσίας Διατροφικών Προτύπων, η οποία κάλυψε 67 προηγούμενες μελέτες και δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition».

Επικεφαλής της μελέτης του 2009 ήταν ο Αλαν Ντάνγκουρ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ο οποίος δήλωσε στο «Nature» ότι η νέα μελέτη πάσχει από προβλήματα μεθοδολογίας, καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μελέτες διαφορετικής ποιότητας, κάτι που μειώνει την αξιοπιστία.