ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αδυνάτισμα χωρίς στερήσεις με τη δίαιτα της παλάμης (γράφημα)

Ένας χρήσιμος οδηγός μερίδων για τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα και προσπαθούν να αντιληφθούν την ποσότητα των τροφών που θα χρησιμοποιούν στα γεύματα τους, μας δείχνει πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα χέρια μας, χωρίς τη χρήση ζυγαριάς τροφίμων.

Αδυνάτισμα χωρίς στερήσεις με τη δίαιτα της παλάμης (γράφημα)

Το μέγεθος της παλάμης, των δακτύλων και της χούφτας μας, πολλές φορές είναι καθοριστικό όταν θέλουμε να είμαστε πραγματικά συνεπής με τις διαιτολογικές μερίδες!

Η γροθιά του χεριού μας : σφίγγουμε το χέρι μας σε γροθιά και το αποτέλεσμα μας δίνει ποσότητα ίση με 1 φλιτζάνι του τσαγιού = 240 γραμμάρια. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να μετρήσουμε υλικά όπως: μακαρόνια και ζυμαρικά, ρύζι, πουρέ, κριθαράκι, πλιγούρι, κους-κους, λαχανικά βρασμένα ή ωμά. Η ποσότητα αυτή μας δίνει επίσης το μέγεθος ενός μεγάλου φρούτου.

Η παλάμη: ανοίγουμε το χέρι μας αλλά κρατάμε ενωμένα τα δάκτυλα μας. Η ποσότητα αυτή είναι ίση με το ποσό αναφοράς των 100 γραμμάριων και μπορούμε να μετρήσουμε την ποσότητα του μαγειρεμένου ψαριού, φιλέτου κρέατος ή πουλερικών. Φυσικά, αν η μερίδα μας επιτρέπει πάνω από 100 γραμμάρια, όπως για παράδειγμα 300 γραμμάρια ψητού κρέατος, θα υπολογίσουμε την τριπλάσια ποσότητα της παλάμης μας.

1 χούφτα γεμάτη: με το χέρι μας σχηματίζουμε την χούφτα μας κρατώντας πάλι τα δάκτυλα ενωμένα και λυγίζοντας ελαφρά την παλάμη μας. Η ποσότητα αντιστοιχεί σε 30 γραμμάρια και με αυτήν μπορούμε να μετρήσουμε υλικά που παραδοσιακά έχουν πολλές θερμίδες : ξηροί καρποί, σπόρια και πασατέμπο, σταφίδες και άλλοι καρποί.

2 χούφτες μισογεμάτες: με τα 2 χέρια σχηματίζουμε χούφτα όπως πριν, όμως δεν τις γεμίζουμε πολύ: Η ποσότητα αντιστοιχεί σε 30 γραμμάρια και με αυτήν μπορούμε να μετρήσουμε υλικά που επίσης έχουν πολλές θερμίδες, έχουν όμως και πολύ όγκο : πατατάκια, γαριδάκια και ποπ κορν.

Ο αντίχειρας: σφίγγουμε το χέρι μας σφιχτά σε γροθιά, ταυτόχρονα όμως ανασηκώνουμε τον αντίχειρα μας. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 30 γραμμάρια επίσης και χρησιμοποιείται για να μετρήσουμε υλικά που κόβονται σε συμπαγή κομμάτια ή έχουν παχύρευστη υφή : σκληρά λευκά ή κίτρινα τυριά, φυστικοβούτυρο, μαργαρίνη.

Η φάλαγγα: το μέγεθος της πρώτης φάλαγγας του αντίχειρα μας αντιστοιχεί σε 5 γραμμάρια. Η ποσότητα αυτή αρκεί για να μετρήσουμε υλικά με πάρα πολλές θερμίδες όπως το ελαιόλαδο και όλα τα μαγειρικά έλαια, την μαγιονέζα, το φρέσκο βούτυρο και την ζάχαρη.

odigos-meridon

Πηγή: Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
diaitologia.gr
http://www.diaitologia.gr/odigos-meridon/