ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το junk food μας αποτρέπει να φάμε υγιεινά

Το πρόχειρο φαγητό δεν είναι μόνο παχυντικό αλλά φαίνεται πως έχει ισχυρή επίδραση και στις μελλοντικές διατροφικές μας συνήθειες. Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πολλά λιπαρά και η ζάχαρη «σκοτώνουν» την όρεξη για καθετί υγιεινό.

Το junk food μας αποτρέπει να φάμε υγιεινά

Η μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology αναφέρει πως η διαπίστωση αυτή πιθανώς εξηγεί γιατί η υπερβολική κατανάλωση junk food επηρεάζει σταδιακά τις διατροφικές συνήθειες, μειώνοντας τον αυτοέλεγχο του ατόμου και συμβάλλοντας στην παχυσαρκία.

Αν και οι δοκιμές έγιναν σε ποντίκια, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι και ο άνθρωπος λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, η συστηματική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μπορεί να επηρεάσει το πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος στα σήματα που αφορούν στην «ανταμοιβή» από το φαγητό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το πρόχειρο φαγητό προκαλεί μακρόχρονες μεταβολές σε περιοχές του εγκεφάλου των ποντικιών όπως ο κογχομετωπιαίος φλοιός, μια περιοχή που ελέγχει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το ίδιο ισχύει πιθανότατα και για τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται η κατανάλωση συγκεκριμένων ανθυγιεινών τροφών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι παχύσαρκο. Μάλιστα, τα στοιχεία του ΠΟΥ υποδεικνύουν ότι τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους επειδή είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για μεγάλο αριθμό χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.