ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το καρότο

Όπως φαίνεται και από το πορτοκαλί του χρώμα αυτό το λαχανικό- ρίζα είναι πλούσιο σε καροτενοειδή και προβιταμίνη Α. Τα καροτενοειδή είναι στοιχεία που είναι συγκεντρωμένα στη φλούδα του λαχανικού.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το καρότο

Για να μπορείτε λοιπόν να παίρνετε όλες τις βιταμίνες του, καλό θα ήταν να το πλένετε καλά και να αφαιρείτε μια πολύ λεπτή στρώση από αυτό.

Η ενέργεια που μας προσφέρει το καρότο είναι μέτρια. Αυτό οφείλεται κυρίως στους υδατάνθρακές του. Στο καρότο βρίσκεται μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών (προβιταμίνη Α, η οποία μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α): βήτα-καροτίνη και άλφα-καροτίνη. 100 γρ. καρότου την ημέρα καλύπτει παραπάνω από τη μισή ποσότητα βιταμίνης Α που έχει ανάγκη ένας ενήλικας. Το καρότο περιέχει ακόμα βιταμίνες Κ, Β, C καθώς και μέταλλα όπως κάλλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο. Οι ίνες του είναι άφθονες και αποτελούνται κυρίως από πηκτίνη και κυτταρίνη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα πέντε μερίδες των 80 γρ. λαχανικών και φρούτων και να επωφελούμαστε από την εποχή του καθενός. Το καρότο είναι πιο νόστιμο κατά τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Τα καροτενοειδή είναι σύνθετοι λιποδιαλύτες γι'αυτό και απορροφούνται καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλώνονται με κάποια λιπαρή πηγή. Τέλος, οι τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή μειώνουν τις πιθανότητες καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Με ποιον τρόπο πρέπει να πλένετε ορισμένα φρούτα και λαχανικά

Οι 5 κορυφαίες τροφές για την ενυδάτωση του οργανισμού

Οι τροφές που θα βελτιώσουν τη μνήμη σου