ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αμφίβολα και περιορισμένα τα οφέλη του αλκοόλ στις μεγαλύτερες ηλικίες

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ, τα οφέλη του αλκοόλ στα άτομα άνω των 50 ετών αφορούν σε μια πολύ μικρή ομάδα του γενικού πληθυσμού –τις γυναίκες 65 ετών και άνω– και μάλιστα είναι πολύ περιορισμένα ή και αμφίβολα.

Αμφίβολα και περιορισμένα τα οφέλη του αλκοόλ στις μεγαλύτερες ηλικίες

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση αλκοόλ και μακροζωίας σε μια ομάδα ανδρών και γυναικών και εντοπίστηκε συσχέτιση μόνο για τις γυναίκες άνω των 65 που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ.

Ενδεικτικά, οι γυναίκες άνω των 65 που κατανάλωναν περίπου πέντε αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα φάνηκε να διατρέχουν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο να χάσουν άμεσα τη ζωή τους σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου.

Οι ερευνητές σημειώνουν, βέβαια, πως τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να είναι απόρροια της μεροληψίας επιλογής (selection bias), καθώς οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη μπορεί απλώς να ήταν πιο υγιείς από άλλες γυναίκες της ίδιας ηλικίας.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50, καθώς η επίδραση του αλκοόλ διαφέρει ανά ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας δεν μεταβολίζει εξίσου αποτελεσματικά το αλκοόλ. Παράλληλα, στις μεγαλύτερες ηλικίες το αλκοόλ είναι πιο πιθανό να συνδυάζεται με συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η νέα μελέτη θα δώσει πιθανώς το έναυσμα για βελτιώσεις στις υπάρχουσες κατευθυντήριες που αφορούν στην κατανάλωση αλκοόλ από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αναφέρει το LiveScience.