ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κοτόπουλο: Πώς να είστε 100% προστατευμένοι από τροφική δηλητηρίαση

Το κοτόπουλο και γενικά τα πουλερικά είναι τρόφιμα που ενοχοποιούνται για πρόκληση τροφικών δηλητηριάσεων.

Κοτόπουλο: Πώς να είστε 100% προστατευμένοι από τροφική δηλητηρίαση

Γι' αυτό και πριν το μαγειρέψετε, φροντίστε να μειώσετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, ακολουθώντας μία απλή διαδικασία.

Ποια είναι αυτή; Καταψύξτε το κοτόπουλο και στη συνέχεια ξεπαγώστε το προσεκτικά.

Η τακτική αυτή μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τις αποικίες ενός βακτηρίου που αφθονεί στα ωμά πουλερικά και μεταδίδεται εύκολα στον άνθρωπο κατά το πλύσιμο του νωπού κοτόπουλου κάτω από τη βρύση ή με την κατανάλωσή του μισοψημένου.

Πρόκειται για το καμπυλοβακτήριο, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή των μικρών παιδιών (κάτω των 5 ετών) και των ηλικιωμένων.

Η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο εκδηλώνεται δύο έως πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση και προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας, σύμφωνα με την βρετανική Αρχή για τα τρόφιμα (την Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων ή FSA).

Η FSA είχε εκδώσει στις αρχές του καλοκαιριού ανακοίνωση, με την οποία συνιστούσε στους καταναλωτές να μην πλένουν το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν, διότι η συνήθεια αυτή διασπείρει το καμπυλοβακτήριο στα χέρια, τα ρούχα τους, το νιπτήρα και τις επιφάνειες της κουζίνας.

Τώρα, η δρ Φρίντα Γιόργκενσεν, Μικροβιολόγος Δημοσίας Υγείας του βρετανικού κυβερνητικού οργανισμού Public Health England (PHE), επανέρχεται στο θέμα συνιστώντας να μην μαγειρεύουμε ποτέ κοτόπουλο, εάν πρώτα δεν το αφήσουμε λίγες ημέρες στην κατάψυξη.

Όπως δήλωσε στον βρετανικό Τύπο, η κατάψυξη του πουλερικού αποτελεί πρόσθετο μέτρο προστασίας στο καλό μαγείρεμά του.

«Η κατάψυξη μειώνει σημαντικά τον αριθμό των κυττάρων του καμπυλοβακτηρίου που υπάρχουν στο κοτόπουλο», είπε. «Υπολογίζουμε ότι η μείωση αυτή φτάνει στο 90% και, σε συνδυασμό με την προσεκτική απόψυξη και το καλό μαγείρεμα του πουλερικού στη συνέχεια, μπορεί να ασκήσει τεράστιο αντίκτυπο στην προστασία της δημόσιας Υγείας».

Το καμπυλοβακτήριο μαζί με τη σαλμονέλα προκαλούν τα περισσότερα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από πουλερικά.

Διαβάστε επίσης:

Ποια τρόφιμα «κουβαλούν» συχνότερα σαλμονέλα και E. coli

Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύετε το κοτόπουλο όταν είναι φρέσκο