ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νέα έρευνα: Το διατροφικό ντουέτο που προλαμβάνει έμφραγμα και καρκίνο

Ένα μήλο την ημέρα δεν αρκεί για να κάνουμε το γιατρό πέρα, όπως αποδείχθηκε άλλωστε πρόσφατα στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες.

Νέα έρευνα: Το διατροφικό ντουέτο που προλαμβάνει έμφραγμα και καρκίνο

Αν όμως συνδυάσουμε το φρούτο με ένα απολαυστικό και υγιεινό ρόφημα ίσως επιτύχουμε πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας των Τροφίμων (IFR) διαπίστωσαν ότι ένα μήλο σε συνδυασμό με ένα φλιτζάνι τσάι είναι το δυναμικό ντουέτο που θωρακίζει τον οργανισμό μας απέναντι σε χρόνια νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Nutrition & Food Research παρουσιάζει αναλυτικά πώς το μήλο και το τσάι «συνεργάζονται» για να προστατεύσουν τον οργανισμό μας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν σημαντική ποσότητα μιας ομάδας ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες. Πολυφαινόλες παρέχει και το τσάι. Όταν καταναλώνουμε μήλο και τσάι, ο μοναδικός συνδυασμός από τις πολυφαινόλες που παρέχουν μπορεί να μπλοκάρει τη δράση ενός μορίου που ονομάζεται VEGF. Το μόριο VEGF προωθεί το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση), διαδικασία που συμβάλλει στην εξάπλωση του καρκίνου. Η αγγειογένεση παίζει επίσης ρόλο στη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) και τη ρήξη των αθηροσκληρωματικών πλακών, διαδικασίες που οδηγούν στο έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στο πλαίσιο της δοκιμής που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, εξέτασαν την επίδραση που έχουν οι πολυφαινόλες του μήλου και του τσαγιού σε ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία και διαπίστωσαν ότι ακόμη και σε μικρές δόσεις οι πολυφαινόλες απενεργοποιούν πλήρως το μόριο VEGF. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο χάρη σε πολυφαινόλες από συγκεκριμένες τροφές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι πολυφαινόλες ενεργοποιούν ένα ένζυμο που βοηθά στην παραγωγή οξειδίου του αζώτου στο αίμα, το οποίο συμβάλλει στη διαστολή των αγγείων και προλαμβάνει τις βλάβες στα αγγεία.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι, χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα και τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν.

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση: Δείτε πόσο αυξάνει τον κίνδυνο το junk food
Πόσα αβγά να τρώτε για να αποφύγετε το διαβήτη
Θερμίδες για άνδρες, γυναίκες και παιδιά ανά ηλικία (πίνακας)