ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χυμός πατζάρι: Ένα νέο φυσικό... αναβολικό

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για διάφορα φυσικά προϊόντα, τρόφιμα ή μη τα οποία υπόσχονται θεαματική βελτίωση της απόδοσης σε αθλητές και ασκούμενους. Γεγονός βέβαια αποτελεί ότι τα σύγχρονα δεδομένα στον τομέα της αθλητικής διατροφής είναι λίγα και ολοένα εξελίσσονται.

Χυμός πατζάρι: Ένα νέο φυσικό... αναβολικό

Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε αρκετά σκεπτικιστές απέναντι σε όλο αυτό τον βομβαρδισμό από νέα μαγικά σκευάσματα που απευθύνονται στους αθλητές.

Νέες μελέτες ωστόσο στον τομέα της αθλητικής διατροφής, έρχονται να αποδείξουν ότι το γνωστό σε όλους μας παντζάρι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε δρομείς, ποδηλάτες και σε αθλητές αντοχής.

Πρόσφατη μελέτη εξετάζει την επίδραση της εξωγενούς χορήγησης νιτρικού μέσω της κατανάλωσης παντζαροχυμού και κατά πόσον αυτή η χορήγηση μπορεί να επηρεάσει τη μεταβολική απόκριση του οργανισμού. Αναλυτικότερα, φάνηκε ότι η χορήγηση νιτρικών μέσω της πρόσληψης παντζαροχυμού μειώνει το ενεργειακό κόστος βελτιώνοντας έτσι την αθλητική απόδοση. Η μικρότερη κατανάλωση οξυγόνου για δεδομένη υπομέγιστη άσκηση μετά από κατανάλωση παντζαροχυμού υποδηλώνει ότι η μυϊκή ικανότητα βελτιώνεται είτε ως αποτέλεσμα μειωμένου ενεργειακού κόστους είτε λόγω αυξημένης μιτοχονδριακής ικανότητας στους μύες. Τα ευεργετικά αποτελέσματα του παντζαροχυμού μπορούν να φανούν άμεσα μετά την κατανάλωση του χυμού (2,5 ώρες μετά την πρόσληψη) ενώ θα συνεχίσουν να ασκούν ευεργετική δράση για μεγάλο χρονικό διάστημα εφόσον η πρόσληψη συνεχιστεί.

Ειδικότερα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποδηλάτες οι οποίοι κατανάλωσαν παντζαροχυμό έδειξε ότι υπήρξε βελτίωση της απόδοσης σε ποσοστό 1-2%. Η δόση που τους χορηγήθηκε δεν ξεπερνούσε το ½ λίτρο παντζαροχυμού και ο χρόνος λήψης αυτού θα πρέπει να είναι 3 ώρες πριν την έναρξη της άσκησης καθότι ξέρουμε ότι το νιτρικό φτάνει τα ανώτερα επίπεδα στο πλάσμα 2-3 ώρες μετά τη λήψη αυτού και παραμένει σε υψηλά επίπεδα για περίπου 6-9 ώρες.

Μαριέττα Μαρκούση Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ΜSc Αθλητικής Διατροφής - Λόγω Διατροφής http://www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Σε ποιες τροφές βρίσκεται η κορυφαία λιποδιαλυτική ουσία

Γιατί το γάλα έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των αθλητών