ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο καφές απορρυθμίζει το «βιολογικό ρολόι» του οργανισμού

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει εμπειρικά ότι αν κάνετε το λάθος να πιείτε καφέ αργά το απόγευμα, το βράδυ θα δυσκολευτείτε πολύ να κοιμηθείτε.

Ο καφές απορρυθμίζει το «βιολογικό ρολόι» του οργανισμού

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translation Medicine καταδεικνύει ότι η επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό είναι εξαιρετικά ισχυρή, καθώς μπορεί να απορρυθμίσει το εσωτερικό βιολογικό ρολόι που μας επιτρέπει να «συγχρονιζόμαστε» με την εναλλαγή ημέρας και νύχτας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η καφεΐνη είναι κάτι παραπάνω από διεγερτική ουσία, καθώς επιβραδύνει το βιολογικό (κιρκαδικό) ρολόι του οργανισμού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δημοσίευμα του BBC, ένας διπλός εσπρέσο τρεις ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι μπορεί να καθυστερήσει κατά 40 λεπτά περίπου την παραγωγή της «ορμόνης του ύπνου» (μελατονίνη), επομένως δεν μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε και να αποκοιμηθούμε.

Σύμφωνα με πείραμα που διεξήγαγε στο εργαστήριο ο Δρ Τζον Ο' Νιλ από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Κέιμπριτζ , η έκθεση των κυττάρων στην καφεΐνη επεμβαίνει στον τρόπο που λειτουργεί το εσωτερικό ρολόι που διαθέτει καθένα από αυτά.

Σε μια παράλληλη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο UCB του Κολοράντο, πέντε εθελοντές παρέμειναν κλεισμένοι σε ένα εργαστήριο για 50 ημέρες. Καθώς η έκθεση στο φως του ήλιου είναι αυτή που μας βοηθά να ελέγχουμε το βιολογικό μας ρολόι, οι εθελοντές περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους υπό χαμηλό φωτισμό. Μια σειρά από πειράματα που διεξήχθησαν κατά το διάστημα των 50 ημερών υπέδειξαν ότι η έκθεση στην καφεΐνη αργά το απόγευμα συνεπάγεται μια «καθυστέρηση» στο βιολογικό ρολόι κατά 40 λεπτά. Η επίδραση ήταν παρόμοια με αυτή που έχει η έκθεση στο δυνατό φως τις βραδινές ώρες.

Ο Δρ Ο' Νιλ υπογραμμίζει ότι τα δεδομένα είναι πρώιμα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως βάση για να τεθεί ένα συνιστώμενο όριο για την κατανάλωση καφέ μέσα στην ημέρα, δηλώνει όμως ότι ο ίδιος δεν πίνει ποτέ καφέ μετά τις 5 το απόγευμα.

Ο ερευνητής συμπληρώνει πως τα νέα ευρήματα μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου.