ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανησυχητική η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας κυρίως στους μαθητές...

Τα ανησυχητικά αποτέλεσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας COSI που διεξήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την παιδική παχυσαρκία σε σχέση με το σχολικό περιβάλλον, παρουσίασε πριν μερικές μέρες σε Συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ).

Ανησυχητική η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας κυρίως στους μαθητές...

Με βάση στατιστικά στοιχεία, το 44% των παιδιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το ¼ εξ αυτών θα παραμείνουν παχύσαρκοι και ως ενήλικες.

Με δεδομένη την πολυπαραγοντικότητα και επικινδυνότητα της νόσου, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση τόνισαν πως για την ουσιαστική αντιμετώπισή της απαιτούνται συνέργειες μεταξύ ποικίλων φορέων –επιστημονικής κοινότητας, ΜΚΟ, θεσμικών/πολιτειακών φορέων και ιδιωτικής πρωτοβουλίας– που θα στοχεύουν στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού. Μία από αυτές τις συνέργειες και από τις λίγες πρωτοβουλίες προώθησης της υγιεινής διατροφής και του ενεργού τρόπου ζωής στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί το διεθνώς αναγνωρισμένο «Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία», πρόγραμμα που υλοποιείται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το 2006 και εξής, το οποίο επίσης παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας COSI

Από τους 5.682 μαθητές 500 περίπου σχολείων ανά την επικράτεια που αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας στην Ελλάδα προέκυψαν, κατά παραδοχή των εισηγητών της παρουσίασης, απογοητευτικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, το 48% των 7χρονων και το 54% των 9χρονων, μαθητών Β΄ και Δ΄ Δημοτικού αντιστοίχως, ζύγιζαν περισσότερο από το κανονικό. Τα υψηλότατα αυτά ποσοστά, ανώτερα των υπόλοιπων δέκα χωρών που συμμετείχαν στη μελέτη, αποδόθηκαν στην ελλιπή άσκηση, τις πολλές ώρες τηλεόρασης, και το ακατάλληλο διατροφικό περιβάλλον των δημοτικών σχολείων. Αναφορικά με το τελευταίο, η έρευνα κατέδειξε πως μόλις 12% των δημοτικών στην Ελλάδα διαθέτουν στους μαθητές φρέσκα φρούτα, μόλις 5% φρέσκα λαχανικά ή γιαούρτι, και μόλις 18% γάλα. Επιπλέον, η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων διατροφής: εφαρμόζονται σε λιγότερα από τα μισά σχολεία της χώρας (42%), όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνά το 80%.

Προτεινόμενες λύσεις

Στη σημασία της σωματικής δραστηριότητας και της ισορροπημένης διατροφής εστίασε το σύνολο των ομιλητών ως μέσων αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η αναποτελεσματικότητα της επιβολής φόρων στη ζάχαρη, οι οποίοι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΙΕΠ Ευθύμιο Καπάνταη δεν επιδρούν στα ποσοστά παχυσαρκίας, όπως προκύπτει από το παράδειγμα της Δανίας, όπου ο φόρος αποσύρθηκε.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην άσκηση και την ανάγκη να ενταχθεί στην καθημερινότητα των παιδιών, ενώ αναφέρθηκε επίσης ότι θα πρέπει να διδαχθούν τη σημασία της διατήρησης του ενεργειακού ισοζυγίου.

Αυτό, σύμφωνα με τους ομιλητές, απαιτεί εκπαίδευση όχι μόνο των μαθητών, αλλά και των δασκάλων και των γονέων. Ένα από τα λίγα προγράμματα που λειτουργούν σε σχολικό περιβάλλον, το πρόγραμμα παρέμβασης «Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία», σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από την ΜΚΟ QualityNet Foundation με την επιστημονική καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη συνδρομή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και χρηματοδότηση από το Ίδρυμα της Coca-Cola. Μέσα σε 7 χρόνια έχει απευθυνθεί σε 90.000 μαθητές δημοτικού, κατά τη δήλωση της Αντιπροέδρου της QualityNet Foundation Χρυσούλας Εξάρχου, ενώ τρέχει επίσης την ιστοσελίδα www.nutritionactivityprogram.gr.

Διαβάστε ακόμη:

Το λάθος που κάνουν οι έφηβοι και τους φορτώνει κιλά

Υπέρβαρος ή παχύσαρκος ο 1 στους 2 Έλληνες