ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή & αδυνάτισμα: Οι τροφές που μετατρέπουν το «κακό» σε «καλό» λίπος

Μια νέα ιαπωνική έρευνα που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κιότο δείχνει ότι μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφών βοηθά ώστε τα «κακά» λευκά λιποκύτταρα να μετατρέπονται σε «καλά» μπεζ λιποκύτταρα.

Διατροφή & αδυνάτισμα: Οι τροφές που μετατρέπουν το «κακό» σε «καλό» λίπος

Το μπεζ αλλά και το καφέ λίπος στο σώμα θεωρούνται «καλά» επειδή δεν αποτελούν αποθήκη θερμίδων –δηλαδή ενέργειας– στο σώμα αλλά αντίθετα ενισχύουν τις καύσεις.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Scientific Reports, τα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα διάφορα είδη ψαριού, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη καύση της περιττής ποσότητας λίπους στο σώμα. Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα ευεργετικά έλαια μετατρέπουν τα «κακά» λευκά λιποκύτταρα σε «καλά» μπεζ λιποκύτταρα.

bigstock Vietnamese Food Braised Fish 80366738

Ο αριθμός των μπεζ λιποκυττάρων στο σώμα μειώνεται σταδιακά όσο περνούν τα χρόνια και πιθανώς αυτός είναι ένας από τους λόγους που παίρνουμε πιο εύκολα κιλά ή αδυνατίζουμε πιο δύσκολα όσο μεγαλώνουμε.

Οι Ιάπωνες ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα έλαια του ψαριού μετατρέπουν τα λευκά λιποκύτταρα σε μπεζ λιποκύτταρα.

Όταν στη διατροφή των ποντικιών προστέθηκε ποσότητα των ωφέλιμων ελαίων, φάνηκε να παίρνουν έως και 10% λιγότερο βάρος και να συσσωρεύουν έως και 25% λιγότερο λίπος.

Μερικά από τα ψάρια με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, η ρέγκα και το σκουμπρί.

Διαβάστε επίσης:

Βρείτε τι είδος λίπους έχετε στο σώμα σας
Τι κερδίζετε τρώγοντας δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα
Ψάρι + τυρί = αλλεργία. Αλήθεια ή μύθος;