ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια φρούτα και λαχανικά βοηθούν στο αδυνάτισμα

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και φυσικά πρωταγωνιστούν σε κάθε δίαιτα.

Ποια φρούτα και λαχανικά βοηθούν στο αδυνάτισμα

Δεν είναι όμως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά εξίσου ευεργετικά όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Στο πλαίσιο νέας έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση BMJ, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν ποια συστατικά των φρούτων και των λαχανικών συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους αλλά και τη διατήρηση του χαμηλού βάρους μακροπρόθεσμα.

Έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν σε 124.086 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ και κάλυπταν διάστημα έως και 24 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν φλαβονοειδή συνδέεται στενά με το αδυνάτισμα.

Μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή φάνηκε να συσχετίζεται με μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η υποκατηγορία φλαβονοειδών με την αποτελεσματικότερη δράση είναι οι ανθοκυανίνες, οι οποίες βρίσκονται στα προϊόντα με έντονο κόκκινο χρώμα, όπως το βατόμουρο, το κεράσι, το σταφύλι, η πιπεριά και η φράουλα. Αντίστοιχη δράση έχουν και τα πολυμερή φλαβονοειδών που βρίσκονται στο τσάι και το μήλο.

bigstock Raw Organic Red Cranberries 106029023

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι συγκεκριμένα φρούτα, όπως το μήλο και η φράουλα, συσχετίζονται με το χαμηλό σωματικό βάρος. Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Μόνικα Μπερτόια, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, στόχος της νέας μελέτης ήταν να κατανοηθεί καλύτερα γιατί ορισμένα φρούτα και λαχανικά έχουν τη συγκεκριμένη επίδραση.

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ο γλυκαιμικός δείκτης (πόσο αυξάνει μια τροφή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) δεν φάνηκε να εξηγούν τη συσχέτιση των συγκεκριμένων προϊόντων με το χαμηλό βάρος. Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να εστιάσουν στα φλαβονοειδή, τις φυσικές σύνθετες ουσίες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, και διαπίστωσαν ότι πράγματι συσχετίζονται με το χαμηλό σωματικό βάρος σε βάθος χρόνου.

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει ότι τα φλαβονοειδή μειώνουν την απορρόφηση λιπαρών από τον οργανισμό και αυξάνουν την καύση θερμίδων.

Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, σημαντική περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή έχουν το κρεμμύδι, η μαύρη σοκολάτα, το αχλάδι και το κόκκινο κρασί.

Πηγή: time.com, theguardian.com

Δείτε κι αυτό:

Ποια είναι η δίαιτα της χρονιάς, σύμφωνα με το U.S. News & World Report
Ένα έξυπνο τρικ για να μειώσετε τις θερμίδες από τα μακαρόνια!
Διατροφή & αδυνάτισμα: Οι τροφές που μετατρέπουν το «κακό» σε «καλό» λίπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ