ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρύδια: Πόσα να τρώτε τη μέρα για να μειώσετε την «κακή» χοληστερόλη

Οι ξηροί καρποί είναι ένα γρήγορο σνακ που μπορούμε να έχουμε πάντα μαζί μας.

Καρύδια: Πόσα να τρώτε τη μέρα για να μειώσετε την «κακή» χοληστερόλη

Είναι νόστιμα και παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες.

Αμερικανοί και Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας από τους πιο αγαπημένους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια, προστατεύουν τους ηλικιωμένους από καρδιαγγειακές επιπλοκές μέσω της μείωσης της «κακής» χοληστερόλης (LDL).

bigstock Handful Of Walnuts Kernels 86123609

Οι ερευνητές από την Νοσοκομειακή Κλινική της Βαρκελώνης και το Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα παρακολούθησαν τα επίπεδα χοληστερόλης περισσότερων από 700 ηλικιωμένων αντρών και γυναικών, με μέση ηλικία τα 69 έτη. Ζητήθηκε από τους μισούς να καταναλώνουν περίπου 55 γραμμάρια καρύδια την ημέρα για διάστημα ενός έτους, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν να ακολουθούν το σύνηθες διατροφικό τους πρόγραμμα.

Μετά το διάστημα των 12 μηνών, η ομάδα του καρυδιού παρουσίασε μείωση στα επίπεδα της LDL, της «κακής» μορφής χοληστερόλης, η οποία θεωρείται ότι προκαλεί απόφραξη των αρτηριών.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι τα καρύδια θεωρούνται παχυντικά, κανένας εκ των συμμετεχόντων δεν παρουσίασε αύξηση στο βάρος του.

Τα οφέλη του καρυδιού δεν περιορίζονται όμως στην υγεία της καρδιάς. Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο γευστικός ξηρός καρπός μειώνει τις λιγούρες και συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου –ένα συνδυασμό δεικτών όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης, το αυξημένο σάκχαρο, η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και τα αυξημένα τριγλυκερίδια, ο οποίος συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι πολλοί ξηροί καρποί παρέχουν οφέλη για την υγεία, ωστόσο τα καρύδια ξεχωρίζουν λόγω της σημαντικής ποσότητας Ω-3 λιπαρών οξέων που παρέχουν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο ετήσιο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας που έλαβε χώρα στο Σαν Ντιέγκο.

Διαβάστε επίσης:

Ξηροί καρποί: Θερμίδες και διατροφική αξία (πίνακας)

Αμύγδαλα vs. Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία (γράφημα)