ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Ένοχα» και για καρκίνο του στομάχου τα αλλαντικά – Σε ποια ποσότητα θεωρούνται επικίνδυνα

Τον περασμένο Οκτώβρη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε έκθεση στην οποία υπογράμμιζε πως η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικών) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου.

«Ένοχα» και για καρκίνο του στομάχου τα αλλαντικά – Σε ποια ποσότητα θεωρούνται επικίνδυνα

Η αναστάτωση που προκάλεσαν τα ευρήματα του ΠΟΥ ενισχύεται από νέα στοιχεία που ανακοίνωσαν δύο μεγάλες ερευνητικές ομάδες, τα οποία αυτή τη φορά συνδέουν τα αλλαντικά με τον καρκίνο του στομάχου.

bigstock Beautiful Sliced Food Arrangem 6106353

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), η κατανάλωση αλλαντικών συνδέεται και με τον καρκίνο του στομάχου, συγκεκριμένα την εκδήλωση καρκίνου στο κατώτερο τμήμα του στομάχου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα συμπεράσματα της νέας έρευνας συμφωνούν με τρομερή ακρίβεια με τα ευρήματα του ΠΟΥ όσον αφορά την ποσότητα που θεωρείται επικίνδυνη αλλά και τις ποσοστιαίες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου βάσει αυτής της ποσότητας.

«Για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνονται την ημέρα, κάθε μέρα –ποσότητα αντίστοιχη με ένα χοτ ντογκ– ο κίνδυνος καρκίνου στο κατώτερο τμήμα του στομάχου αυξάνεται κατά 18%», αναφέρει η νέα έκθεση.

Συγκριτικά, η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει πως για κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων αλλαντικών που καταναλώνεται ημερησίως, ο κίνδυνος εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου αυξάνεται κατά 18%.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, Δρ Susan Higginbotham, η ταύτιση των αριθμών αποτελεί «σύμπτωση», καθώς οι δύο εκθέσεις βασίστηκαν σε διαφορετικά στοιχεία και εκπονήθηκαν χρησιμοποιώντας διαφορετική μεθοδολογία. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα στοιχεία συγκλίνουν για δύο διαφορετικές μορφές καρκίνου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, δήλωσε η Higginbotham στο Business Insider.

bigstock Stomach Cancer 85358741

Αλκοόλ

Τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η κατάχρηση αλκοόλ και το υπερβολικό βάρος αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου.

Άτομα που καταναλώνουν τρία ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα (περισσότερα από 45 γραμμάρια αλκοόλ) και έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25 (υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα) εκτιμάται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο στο στομάχι.

Διαβάστε επίσης:

Κόκκινο κρέας & αλλαντικά: Διευκρινίσεις του ΠΟΥ για ασφαλή κατανάλωση

Κόκκινο κρέας – λευκό κρέας: Ποια είδη ανήκουν σε κάθε κατηγορία

Αλλαντικά: Σε ποιες ποσότητες είναι επικίνδυνα (φωτογραφίες)