ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ντομάτα: Φτωχή σε θερμίδες, πλούσια σε γεύση και θρεπτική αξία

Ντομάτα: Φτωχή σε θερμίδες, πλούσια σε γεύση και θρεπτική αξία

Είτε σε χωριάτικη σαλάτα είτε σε ντάκο είτε οπουδήποτε αλλού, η ζουμερή ντομάτα είναι η «βασίλισσα» του καλοκαιρινού τραπεζιού!

Η ντομάτα χαρίζει γεύση, χρώμα και άρωμα και νοστιμίζει τα πιάτα μας. Εκτός όμως από τη νοστιμιά της, είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).

ntomata

Καταρχάς, η ντομάτα είναι φτωχή σε θερμίδες. Μια μέτρια ντομάτα βάρους περίπου 120 γραμμαρίων αποδίδει 22 θερμίδες. Όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά της, στην προαναφερθείσα ποσότητα περιέχονται 5 γραμμάρια υδατανθράκων, 1 γραμμάριο πρωτεϊνών και καθόλου λιπαρά.

Επίσης, η ντομάτα είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Μια μέτρια ντομάτα μάς εφοδιάζει με 1,5 γραμμάριο φυτικών ινών. Οι περισσότερες φυτικές ίνες της ντομάτας ανήκουν στην ομάδα των αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το πεπτικό μας σύστημα.

Από πλευράς μικροθρεπτικών συστατικών, οι ντομάτες αποτελούν καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων. Μια μέτρια ντομάτα καλύπτει το 28% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C. H συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού και διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Η ντομάτα περιέχει επίσης μια πολύτιμη βιταμίνη του συμπλέγματος Β, το φολικό οξύ, ή αλλιώς βιταμίνη Β9, το οποίο είναι απαραίτητο για την κυτταρική λειτουργία και την ανάπτυξη των ιστών. Η ντομάτα μας εφοδιάζει όμως και με κάλιο, ένα μέταλλο χρήσιμο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ένα φλιτζάνι χυμού ντομάτας περιέχει 534 mg καλίου και ½ φλ. σάλτσα ντομάτας περιέχει 454 mg.

bigstock 165037796

Η ντομάτα είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές δράσεις των ελευθέρων ριζών. Τέτοιες ουσίες είναι το λυκοπένιο, το άλφα-λιποϊκό οξύ, η χολίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Η αντιοξειδωτική ουσία της ντομάτας που «ξεχωρίζει» είναι το λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το λυκοπένιο είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της ντομάτας. Μάλιστα όσο πιο κόκκινη είναι η ντομάτα, τόσο περισσότερο λυκοπένιο περιέχει.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ντομάτας και των προϊόντων της συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Παρατηρείται ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία, στην όραση και στο δέρμα. Επίσης, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με λυκοπένιο σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Δείτε κι αυτό:

Δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο! Δείτε γιατί!

Το λαχανικό που υψώνει «ασπίδα» στον καρκίνο του στομάχου

Λυκοπένιο: Η πολύτιμη ουσία της ντομάτας, απόλυτο αντιοξειδωτικό

BEST OF NETWORK

Lockdown Αττική: Τίποτα δεν έχει κλειδώσει - Δύσκολο παζλ το άνοιγμα της αγοράς 

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Αντιμετωπίζουμε το κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη - Τι είπε για το Πάσχα

«Ο Έβρος δεν πέφτει»! Ένας χρόνος από την απόπειρα εισβολής - Ο υβριδικός πόλεμος των Τούρκων

Κατρίνης στο Newsbomb.gr: Η κυβέρνηση απέτυχε και στη πανδημία και στην οικονομία

Κορονοϊός: «Πνίγονται» τα νοσοκομεία της Αττικής - Κρίσιμη η κατάσταση στις ΜΕΘ

Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Κορονοϊός: Πού συνεχίζει να επιμένει – Τι δείχνουν τα δεδομένα για τις περιοχές που έγιναν κόκκινες

Γεροβασίλη στο Newsbomb.gr: «Η διακυβέρνηση κ. Μητσοτάκη δεν έχει μόνο Πάρνηθα, Ικαρία και Κολωνάκι»

Κυψέλη: Υπάλληλος ψητοπωλείου αποπειράθηκε να κακοποιήσει σεξουαλικά 11χρονη

Κορονοϊός: «Πράσινο» φως για το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Λύγισε» μιλώντας για τον αδελφό του – Η αποκάλυψη για υπόθεση βιασμού

Κάτια Ταραμπάνκο: Η εξομολόγηση για το Survivor - «Θέλησα να σώσω τον εαυτούλη μου»