ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή για ρευματοειδή αρθρίτιδα: Τι να τρώτε για να μειώσετε τους πόνους

Βελτίωση στους πόνους, στο οίδημα και στην ευαισθησία των αρθρώσεων μπορούν να πετύχουν τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) αν τρώνε σωστά, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Διατροφή για ρευματοειδή αρθρίτιδα: Τι να τρώτε για να μειώσετε τους πόνους

Η βελτίωση, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Arthritis Care & Research, προκύπτει από την τακτική κατανάλωση ψαριού, χάρη στα ωφέλιμα λιπαρά που παρέχει.

bigstock 168202730

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι το συμπλήρωμα Ω-3 λιπαρών οξέων βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΡΑ, ωστόσο μέχρι σήμερα παρέμενε άγνωστο κατά πόσο η λήψη των λιπαρών μέσω της διατροφής, κυρίως από τα λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί κ.ά.), μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχα οφέλη.

Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι τελικά τα άτομα με ΡΑ είναι δυνατό να ωφεληθούν βάζοντας το ψάρι στη διατροφή τους. Από τους 176 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, όσοι έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ήταν και αυτοί που αντιμετώπιζαν τις λιγότερες ενοχλήσεις στις αρθρώσεις τους.

Η θετική επίδραση του ψαριού στις αρθρώσεις οφείλεται πιθανότατα στην αντιφλεγμονώδη δράση των Ω-3 λιπαρών οξέων, εκτιμούν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Ποια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα στις γυναίκες