ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές που αντέχουν για χρόνια αν τις συντηρήσετε σωστά

Τροφές που αντέχουν για χρόνια αν τις συντηρήσετε σωστά

Στα προϊόντα που προμηθευόμαστε από το σούπερ μάρκετ αναγράφεται πάντοτε η ημερομηνία λήξης ώστε να γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα φαίνεται να «αψηφούν» τον χρόνο και να αντέχουν για αρκετά χρόνια αν τηρήσουμε ορισμένους βασικούς κανόνες για τη σωστή συντήρησή τους.

1. Μέλι

Η εξαιρετικά μεγάλη αντοχή του οφείλεται στον συνδυασμό χαμηλής περιεκτικότητας σε νερό και υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, ο οποίος εξασφαλίζει ότι δεν είναι δυνατό να αναπτυχθούν σε αυτό βακτήρια. Επίσης, στο μέλι υπάρχουν μικρές ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου, ουσία που εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων. Για να διατηρηθεί το μέλι πρέπει να αποφύγετε την επαφή του με το νερό.

bigstock Hand With Dipper Picking Honey 173841907

2. Αποξηραμένα όσπρια

Όπως και στην περίπτωση του μελιού, το «κλειδί» για τη μακρά διάρκεια ζωής τους βρίσκεται στην επεξεργασία και την αποθήκευσή τους. Η διαδικασία αποξήρανσης των οσπρίων αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και παράλληλα μειώνει τα επίπεδα νερού κι έτσι δεν αναπτύσσονται βακτήρια και μούχλα. Επίσης, κατά την επεξεργασία των οσπρίων «απενεργοποιούνται» ένζυμα που κανονικά προωθούν την αποσύνθεσή τους μετά τη συγκομιδή. Σε αεροστεγές δοχείο, τα όσπρια είναι δυνατό να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια χωρίς να χάσουν τη θρεπτική τους αξία, αν όμως εκτεθούν στην υγρασία τότε αντέχουν μόλις μερικούς μήνες.

3. Σάλτσα σόγιας

Η σάλτσα σόγιας έχει τουλάχιστον τρία χρόνια ζωής, λόγω του ότι περιέχει πολύ αλάτι και ότι αποτελεί προϊόν ζύμωσης. Αν το δοχείο δεν ανοιχτεί, τότε αντέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ αν χρησιμοποιηθεί έστω και μία φορά η διάρκεια ζωής τού προϊόντος εξαρτάται από τις συνθήκες συντήρησης. Η σάλτσα σόγιας συνήθως χαλάει επειδή αναπτύσσεται μούχλα στο καπάκι της.

4. Ξίδι

Η όξινη φύση του, η οποία οφείλεται στα ακετοβακτήρια που το ζυμώνουν, εξασφαλίζει ότι δεν αναπτύσσονται στο ξίδι άλλα, επικίνδυνα, μικρόβια και παράλληλα ότι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Το λευκό ξίδι τυπικά δεν παρουσιάζει καμία μεταβολή με την πάροδο του χρόνου, ενώ κάποια άλλα είδη μπορεί με τον καιρό να αλλάξουν ελαφρώς χρώμα ή να δημιουργηθεί ίζημα στον πάτο του δοχείου, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την ασφάλεια του προϊόντος.

5. Λευκό ρύζι

Μελέτες δείχνουν ότι σε χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 3℃) και αποθηκευμένο σε αεροστεγές δοχείο το ρύζι παραμένει αναλλοίωτο για πολύ καιρό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το καστανό ρύζι, καθώς περιέχει ακόρεστα λιπαρά που αλλοιώνονται πιο εύκολα.

Πηγή: The Conversation

Δείτε κι αυτό:

Τρία ροφήματα που δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά την ημερομηνία λήξης τους

Πόσο αντέχουν 32 τρόφιμα εκτός ψυγείου, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη (γράφημα)

Οι 3 τροφές που μπορούμε να φάμε βδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη Δερμιτζάκη - «Μπορεί να έχουμε 1000 κρούσματα μέσα στον Οκτώβρη»

Oruc Reis: Σε απόσταση αναπνοής ο Στόλος από τους Τούρκους - Έρχεται νέα ΝΑVTEX

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η εισαγγελέας - Ζήτησε ξανά να δοθεί αναστολή στους καταδικασθέντες

Καιρός: Προσοχή! Το έκτακτο μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας

Oruc Reis: Η Γενί Σαφάκ προειδοποιεί για νέες NAVTEX - Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Καστελόριζο: Τι είδαν για πρώτη φορά οι Τούρκοι και άρχισαν να... τρέμουν (pics)

ΟΑΕΔ: Δωρεάν σπίτια σε ευάλωτες οικογένειες - Δείτε τους δικαιούχους

Επιστράτευση: Πότε θα γίνει - Ποιες ηλικίες θα κληθούν

Τροποποίηση Ε9 για όσους νομιμοποίησαν αυθαίρετα – Τι ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ

Oruc Reis: Πού βρίσκεται τώρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο

Κορονοϊός: Δεν θα αποφύγουμε το lockdown - Αυτές οι περιοχές «κινδυνεύουν»

Προσλήψεις ΑΣΕΠ: Αλλάζουν όλα - Στο Δημόσιο με Πανελλήνιες εξετάσεις