ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα paleo: 5 επιπτώσεις στην υγεία

Η δίαιτα paleo είναι μία από τις πολλές δίαιτες που έχουν γίνει δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια.

Δίαιτα paleo: 5 επιπτώσεις στην υγεία

Η κεντρική ιδέα είναι να τρέφεται κάποιος όπως οι άνθρωποι των σπηλαίων, να καταναλώνει δηλαδή πολλές πρωτεΐνες, λίγους υδατάνθρακες και καθόλου γαλακτοκομικά και ζάχαρη.

Η συγκεκριμένη δίαιτα έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα. Το να κόψει κάποιος τις επεξεργασμένες τροφές, να τρώει περισσότερες πρωτεΐνες και λίγους υδατάνθρακες, προκαλεί αίσθημα κορεσμού με μικρότερες ποσότητες τροφής, γεγονός που συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Στην πράξη όμως δεν είναι απλό να αποκλείσει για μεγάλο διάστημα ολόκληρες ομάδες τροφών.

Δεν είναι επίσης ό,τι καλύτερο για την αποτελεσματικότητα μιας δίαιτας, ο περιορισμός της πρόσληψης φυτικών ινών από τροφές όπως τα όσπρια, και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η paleo είναι ένας καλός τρόπος να εξαλείψει κανείς τις επεξεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη από τη διατροφή του.

paleo diet2

Αν όμως την ακολουθεί αυστηρά, αποκλείοντας τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και κάποια γαλακτοκομικά, μπορεί να βιώσει παρενέργειες, όπως οι εξής:

Έλλειψη ενέργειας

Μια δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν πηγή ενέργειας, μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και ζαλάδες. Στα πρώτα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που ξεκινά δίαιτα paleo, περιλαμβάνονται η κόπωση, ο λήθαργος και η ευερεθιστότητα.

Απώλεια όρεξης

Ακούγεται καλό, όταν κάποιος κάνει δίαιτα, δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Η απουσία υδατανθράκων μπορεί να θέσει το σώμα σε κατάσταση υποσιτισμού, με πολλές επιπτώσεις, μία εκ των οποίων είναι η ανώμαλη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Κακή αναπνοή

Η απουσία υδατανθράκων αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιεί λίπος για ενέργεια, μία διαδικασία που είναι γνωστή ως κέτωση, η οποία προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή.

Αυξημένη «κακή» χοληστερόλη

Μία διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Διάρροιες

Η κατανάλωση πολλών λιπαρών επηρεάζει τη λειτουργία του πεπτικού και αυξάνει τον κίνδυνο διάρροιας. Γι΄αυτό είναι απαραίτητη η πρόσληψη κάποιων αμυλούχων τροφών και λίγων υδατανθράκων.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Μονοφαγικές δίαιτες: Μπορείτε να χάσετε βάρος; Ποιους κινδύνους κρύβουν;

Το γρήγορο τεστ που δείχνει πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώτε