ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πέντε υπέροχα πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου αν κόψεις τους «κακούς» υδατάνθρακες

Θα αδυνατίσεις, θα έχεις περισσότερη ενέργεια και θα πεινάς λιγότερο μέσα στην ημέρα!

Πέντε υπέροχα πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου αν κόψεις τους «κακούς» υδατάνθρακες

Όπως υπάρχουν «καλά» και «κακά» λιπαρά, έτσι υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» υδατάνθρακες. Το σώμα σου χρειάζεται τους υδατάνθρακες ως «καύσιμο», επομένως δεν είναι συνετό να τους βγάλεις εντελώς από τη διατροφή σου. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι αρχικά να διαχωρίζεις τις πηγές υδατανθράκων στη διατροφή σου με βάση την ποιότητά τους και σε δεύτερη φάση να περιορίσεις αυτούς που σε παχαίνουν, σε αποδυναμώνουν και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σου.

Όταν μιλάμε για «κακούς» υδατάνθρακες αναφερόμαστε στη λευκή ζάχαρη, στα επεξεργασμένα σνακ, στα γλυκά και τα ζαχαρωτά, καθώς και στα αναψυκτικά και στους έτοιμους χυμούς. Από την άλλη, καλής ποιότητας υδατάνθρακες παρέχουν τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Δες λοιπόν τις φανταστικές αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα σου αν αντικαταστήσεις τους πρώτους με τους δεύτερους.

1. Θα πεινάς λιγότερο

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι φτωχοί σε διατροφική αξία, διασπώνται γρήγορα στον οργανισμό και συνεπώς προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Οι διαδικασίες αυτές συνεπάγονται έντονες κρίσεις πείνας και λιγούρες. Από την άλλη, οι σύνθετοι υδατάνθρακες παρέχουν χορταστικές φυτικές ίνες που θα σε «κρατήσουν» για περισσότερες ώρες.

bigstock Whole Grains 2372358

2. Θα χάσεις πόντους από την κοιλιά

Η ζάχαρη τρέφει τα «κακά» βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο, με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή του το ενοχλητικό φούσκωμα. Αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών μέσω των «καλών» υδατανθράκων διατηρείται η ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο και βελτιώνεται η πέψη, επομένως για σένα το φούσκωμα θα είναι πια παρελθόν!

3. Θα μειώσεις τον κίνδυνο διαβήτη

Επειδή το θέμα δεν είναι μόνο η εμφάνιση, μάθε ότι πρέπει να μειώσεις τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και για να προστατεύσεις την υγεία σου. Αυτοί οι χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες οδηγούν σταδιακά στην αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη και μακροπρόθεσμα στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.

4. Θα δυναμώσουν οι μύες σου

Οι ποιοτικοί υδατάνθρακες συνδυάζονται συχνά και με μια καλή δόση πρωτεϊνών, όπως στην περίπτωση των οσπρίων και των ξηρών καρπών, τους οποίους χρειάζονται οι μύες σου για να αναπτυχθούν.

5. Θα έχεις περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση

Οι αυξομειώσεις του σακχάρου που αναφέραμε παραπάνω συνοδεύονται από αυξομειώσεις στα επίπεδα ενέργειας και σκαμπανεβάσματα στη διάθεση. Αντιθέτως, οι ποιοτικοί υδατάνθρακες θα προσφέρουν στον οργανισμό σου σταθερή ροή ενέργειας για να βγάλεις πέρα μέσα στην ημέρα.

Πηγή: health.com

Δες κι αυτό:

Το γρήγορο τεστ που δείχνει πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρως

Πέντε εύκολα σνακ με λίγους υδατάνθρακες

Το είδος υδατανθράκων που συνιστούν οι επιστήμονες!

Πατάτες vs. μακαρόνια: Τι να επιλέξετε αν κάνεις δίαιτα