ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο πανεύκολος τρόπος να καθαρίσετε το μήλο σας από τα παρασιτοκτόνα

Ο πανεύκολος τρόπος να καθαρίσετε το μήλο σας από τα παρασιτοκτόνα

Το τρίψιμο του μήλου πάνω στη μπλούζα ή το πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό διώχνουν μεν τη βρομιά και τη σκόνη από τη φλούδα του μήλου, όμως δεν αρκούν για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα των παρασιτοκτόνων.

Σε μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό Agricultural and Food Chemistry, ερευνητές από την Αμερικανική Εταιρεία Χημείας (ACS) παρουσιάζουν πώς μπορείτε να απαλλάξετε τα φρούτα σας από τα παρασιτοκτόνα χρησιμοποιώντας ένα υλικό που σίγουρα έχετε στην κουζίνα σας.

bigstock Male Hand Holds Light Red Appl 204024121

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο κοινά παρασιτοκτόνα –το μυκητοκτόνο thiabendazole και το εντομοκτόνο phosmet– σε βιολογικά μήλα. Το thiabendazole μπορεί και διαπερνά σε σημαντικό βαθμό τη φλούδα του μήλου (περίπου 0,08 χιλιοστά), επομένως το απλό πλύσιμο με νερό δεν μας απαλλάσσει από την παρουσία του, αλλά και το phosmet φτάνει περίπου σε βάθος 0,02 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του φρούτου.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές έπλυναν τα μήλα χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά υγρά: 1. νερό βρύσης, 2. διάλυμα νερού και μαγειρικής σόδας (1% μαγειρική σόδα) ή 3. ένα εγκεκριμένο χλωριούχο διάλυμα που χρησιμοποιείται συχνά στα φρούτα και στα λαχανικά.

Η μαγειρική σόδα φάνηκε να δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα, αφού απομάκρυνε σε ποσοστό 80% το thiabendazole και σε ποσοστό 96% το phosmet σε διάστημα 12 και 15 λεπτών αντίστοιχα. Η διαφορά που παρατηρήθηκε οφείλεται πιθανότητα στην ιδιότητα του μυκητοκτόνου να απορροφάται σε μεγαλύτερο βαθμό από τη φλούδα του μήλου.

Το πλύσιμο με νερό βρύσης ή με χλωριούχο διάλυμα απέδωσε λιγότερο ικανοποιητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για να καταναλώνετε λοιπόν τα φρούτα σας με ασφάλεια χωρίς να ανησυχείτε για τον αντίκτυπο των παρασιτοκτόνων στην υγεία σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα αφήσετε για λίγη ώρα σε λίγο νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει μαγειρική σόδα.

Δείτε κι αυτό:

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε φρούτα

Φρέσκα vs αποξηραμένα φρούτα: Ποιες οι διαφορές στη διατροφική τους αξία

Ποια φρούτα και λαχανικά μπαίνουν στο ψυγείο & ποια μπορείτε να αφήσετε εκτός