ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 7 φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες

Τα 7 φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες

Αν υπάρχει ένα πράγμα που λατρεύουμε στα φρούτα αυτό είναι σίγουρα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μας δίνουν. Όλα ανεξαιρέτως είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την καλή υγεία αλλά και την ευεξία μας.

Μερικά φρούτα βέβαια έχουν ένα μικρό αλλά σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων, αφού μας δίνουν λιγότερες θερμίδες.

Θερμίδες και μερίδες

Αν και οι διατροφολόγοι σε γενικές γραμμές συνιστούν να καταναλώνουμε όσα λαχανικά θέλουμε, για τα φρούτα δεν ισχύει το ίδιο, καθώς περιέχουν ζάχαρη, η οποία προσθέτει θερμίδες στο ημερήσιο ενεργειακό ισοζύγιο. Στην περίπτωση αυτή, έμφαση δίνουμε κυρίως στις μερίδες και όχι στις θερμίδες.

Ανάλογα με τον τύπο του φρούτου, η έννοια της μερίδας αλλάζει:

- μία μερίδα φρούτο με μέτριο μέγεθος: 1 μήλο, 1 ροδάκινο ή άλλο φρούτο ίσο σε μέγεθος με τη μπάλα του μπέιζμπολ

- μία μερίδα μούρα (φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα): ¾ του φλιτζανιού

- μία μερίδα κομμένα φρούτα: ½ φλιτζάνι

- μία μερίδα μπανάνα: μισή μπανάνα

- μία μερίδα αποξηραμένα φρούτα: ¼ του φλιτζανιού

- μία μερίδα φρούτο με μικρό μέγεθος: 15 σταφύλια ή κεράσια

Περίπου τέσσερις μερίδες φρούτα την ημέρα είναι μια καλή ποσότητα για να αποφύγουμε την πολλή ζάχαρη και τις θερμίδες.

Στην παρακάτω gallery θα δείτε επτά φρούτα που είναι ιδανικά στο πλαίσιο μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας, αφού παρέχουν ελάχιστες θερμίδες.

Δείτε κι αυτό:

Τα 7 φρούτα με τις περισσότερες θερμίδες

Φρέσκα vs αποξηραμένα φρούτα: Ποιες οι διαφορές στη διατροφική τους αξία

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε φρούτα

Photo 1/7
1. Ροδάκινα: Ένα ροδάκινο μέτριου μεγέθους έχει 58 θερμίδες. Παρέχει πάνω από δύο γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, καθώς και βιταμίνη Α και C.
Photo 2/7
2. Γκρέιπφρουτ: Μισό γκρέιπφρουτ έχει 52 θερμίδες και παρέχει πάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C.
Photo 3/7
3. Πεπόνι κανταλούπε: Ένα φλιτζάνι κανταλούπε κομμένο σε κύβους δίνει 53 θερμίδες και σημαντική ποσότητα βιταμινών Α και C.
Photo 4/7
4. Καρπούζι: Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό (92%), ένα φλιτζάνι καρπούζι κομμένο σε κύβους δίνει μόλις 37 θερμίδες. Είναι επίσης πλούσιο σε μια πολύτιμη αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο.
Photo 5/7
5. Παπάγια: Ένα φλιτζάνι παπάγια κομμένη σε κύβους αποδίδει 62 θερμίδες. Το τροπικό φρούτο είναι πλούσιο σε χορταστικές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο.
Photo 6/7
6. Φράουλες: Ένα φλιτζάνι φράουλες κομμένες στη μέση παρέχει 49 θερμίδες. Η ποσότητα αυτή δίνει επίσης τρία γραμμάρια φυτικών ινών, βιταμίνη C και μαγγάνιο.
Photo 7/7
7. Βερίκοκα: Τρία τέταρτα του φλιτζανιού βερίκοκα κομμένα σε φέτες παρέχουν 59 θερμίδες. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, ενώ μας δίνουν επίσης μαγνήσιο και ασβέστιο.

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen