ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως ο καφές σάς προκαλεί νύστα; Δείτε 3 λόγους που το εξηγούν

Ως διεγερτική ουσία, η καφεΐνη του καφέ φημίζεται για την τόνωση και την εγρήγορση που μας προσφέρει.

Μήπως ο καφές σάς προκαλεί νύστα; Δείτε 3 λόγους που το εξηγούν

Ο οργανισμός κάθε ανθρώπου παρουσιάζει διαφορετική ανταπόκριση στην καφεΐνη, ανάλογα με τον πόσο ευαίσθητος είναι στη συγκεκριμένη ουσία. Ενώ κάποιοι απολαμβάνουν αρκετά φλιτζάνια καφέ μέσα στην ημέρα χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας ή νευρικότητας, άλλοι χάνουν τον ύπνο τους ακόμη και μετά από μόλις ένα φλιτζάνι.

Άλλοτε πάλι η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε ένα επίμονο αίσθημα κούρασης και ατονίας.

kafes

Παρακάτω θα δείτε τους τρεις βασικούς λόγους που εξηγούν αυτό το παράδοξο φαινόμενο.

1. Η καφεΐνη μπλοκάρει την αδενοσίνη

Η αδενοσίνη είναι μια χημική ουσία του κεντρικού νευρικού συστήματος που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Από τη στιγμή που ξυπνάμε, τα επίπεδα της αδενοσίνης σταδιακά ανεβαίνουν και όσο περνούν οι ώρες και πλησιάζουμε προς το βράδυ προωθούν το αίσθημα της υπνηλίας. Όταν κοιμόμαστε, τα επίπεδα της αδενοσίνης πέφτουν. Η καφεΐνη του καφέ εμποδίζει τους υποδοχείς της αδενοσίνης στον εγκέφαλο να ενωθούν με αυτή, χωρίς όμως να διακόπτει την ίδια την παραγωγή της αδενοσίνης. Αυτό συνεπάγεται πως όταν η επίδραση της καφεΐνης εξασθενήσει η συσσωρευμένη αδενοσίνη σπεύδει μαζικά προς τους υποδοχείς της, με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή του ένα ξαφνικό «κύμα» κούρασης και υπνηλίας.

2. Ο καφές έχει διουρητική δράση

Δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, όμως σε πολλές περιπτώσεις ο καφές εντείνει τη συχνουρία. Η συχνουρία με τη σειρά της μειώνει την επάρκεια υγρών στο αίμα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το πώς διαχειρίζεται το καρδιαγγειακό σύστημα την αρτηριακή πίεση και τη ροή του αίματος. Συγκεκριμένα, η αφυδάτωση οδηγεί συχνά σε ταχυπαλμία και μείωση της αρτηριακής πίεσης, επιδράσεις που συνοδεύονται από απώλεια δυνάμεων και κούραση.

3. Βάζετε ζάχαρη στον καφέ σας

Συνδυαστικά με τις παραπάνω επιδράσεις, αν βάζετε ζάχαρη στον καφέ σας τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Η ζάχαρη ως γνωστόν προκαλεί απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, η οποία μεταφράζεται και σε απότομη αυξομείωση των επιπέδων ενέργειας.

Για να αποφύγετε τις παραπάνω επιδράσεις, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση καφέ σε τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα το πολύ, να συνδυάζετε τον καφέ σας με νερό αλλά και να αποφεύγετε την προσθήκη ζάχαρης.

Πηγή: Healthline

Δείτε κι αυτό:

Πόσο αυξάνει τον μεταβολισμό ο καφές;

Τα μοναδικά οφέλη του καφέ για το συκώτι

Γιατί δεν πρέπει να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι