ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρόωρος θάνατος: Τα λιπαρά που μειώνουν τον κίνδυνο και πού θα τα βρείτε

Μια δίαιτα που αντικαθιστά τα ζωικά λιπαρά με λιπαρά φυτικής προέλευσης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 24-26%, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Πρόωρος θάνατος: Τα λιπαρά που μειώνουν τον κίνδυνο και πού θα τα βρείτε

Τα φυτικά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο και το ελαιόλαδο, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενός ατόμου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Σε γενικές γραμμές, μια δίαιτα πλουσιότερη σε φυτικής προέλευσης μονοακόρεστα λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16%, σε σύγκριση με δίαιτες που δεν περιέχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε στοιχεία 22 ετών έρευνας, δείχνει ότι τα είδη των λιπαρών που καταναλώνουν οι άνθρωποι μπορούν να προκαλέσουν σημαντική διαφορά στη διάρκεια ζωής τους.

oil

Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες για 93.000 άνδρες και γυναίκες. Χρησιμοποίησαν δύο βάσεις δεδομένων: Η πρώτη αφορούσε στην περίοδο 1990–2012 και άντλησε πληροφορίες για 63.412 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα Nurses' Health Study. Η δεύτερη αφορούσε 29.966 άνδρες επαγγελματίες υγείας και την περίοδο 1990–2010.

Τα αρχεία περιείχαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη δίαιτα των συμμετεχόντων, οι οποίες συλλέγονταν κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι επιστήμονες ήθελαν να συγκρίνουν την περιεκτικότητα της διατροφής σε λιπαρά ζωικής και φυτικής προέλευσης, καθώς υπήρχαν αντικρουόμενες αποδείξεις για το εάν η μία ομάδα είναι καλύτερη από την άλλη.

Τα ζωικά λιπαρά βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά.

Καλές πηγές φυτικών λιπαρών είναι το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το φυστικοβούτυρο, το ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικά μονοακόρεστα λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16% σε σύγκριση με τις δίαιτες που είναι φτωχές σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, η αντικατάσταση του 2-5% των θερμίδων με φυτικά λιπαρά συνδέεται με 10-15% υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης.

Όταν ο υπολογισμός επαναλήφθηκε με ζωικά μονοακόρεστα λιπαρά και λιπαρά φυτικής προέλευσης, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 24-26%.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως, ότι ενώ τα αποτελέσματα δείχνουν συνολικά πως μια διατροφή με βάση τις τροφές φυτικής προέλευσης συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η μελέτη δεν συγκρίνει άμεσα το θρεπτικό περιεχόμενο των φυτικών έναντι των ζωικών λιπαρών.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Αβοκάντο: 3 λόγοι που η κατανάλωσή του ωφελεί την υγεία της καρδιάς

Τα 20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα απαραίτητα λιπαρά οξέα

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου: Πώς θα τον μειώσετε έως και κατά 42%