ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαύρη σοκολάτα για καλύτερη μνήμη, λιγότερο στρες και πιο δυνατό ανοσοποιητικό

Τα ευρήματα δύο νέων επιστημονικών μελετών έρχονται να υπογραμμίσουν τη σημαντική συμβολή της ποιοτικής μαύρης σοκολάτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο σε ποικίλες πτυχές της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας.

Μαύρη σοκολάτα για καλύτερη μνήμη, λιγότερο στρες και πιο δυνατό ανοσοποιητικό

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Πειραματικής Βιολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με λιγότερο στρες, λιγότερες φλεγμονές στο σώμα, ενδυνάμωση της μνήμης, καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βελτιωμένη διάθεση.

mavri sokolata

Χάρη στο κακάο οι ευεργετικές επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας

«Για πολλά χρόνια μελετάμε την επίδραση της μαύρης σοκολάτας σε ποικίλες νευρολογικές λειτουργίες με σημείο αναφοράς την περιεκτικότητά της σε ζάχαρη, καθώς γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη επιδρά θετικά στη διάθεση» αναφέρει ο Δρ Λι Μπερκ από το Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, ο οποίος ηγήθηκε και των δύο μελετών. «Τώρα είναι η πρώτη φορά που εξετάσαμε την επίδραση του κακάο σε μεγάλες ποσότητες, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, και τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι μελέτες μας δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση του κακάο τόσο πιο θετικές είναι οι επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη, τη διάθεση, την ανοσία κ.ά.» προσθέτει.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του κακάο και της μαύρης σοκολάτας αποδίδονται πρωτίστως στα φλαβονοειδή που περιέχει, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και διαπιστωμένα οφέλη για την εγκεφαλική και καρδιαγγειακή υγεία.

Για να απολαύσετε όλα αυτά τα οφέλη, φροντίστε η σοκολάτα που θα επιλέξετε να έχει τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο και 30% ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο βιολογικής καλλιέργειας, επισημαίνουν οι ερευνητές. Μάλιστα, η θετική επίδραση της ποιοτικής μαύρης σοκολάτας είναι άμεση, καθώς παρατηρήθηκε ότι ποσότητα μόλις 48 γραμμαρίων είναι αρκετή για να παρατηρηθούν αξιοσημείωτες μεταβολές στην εγκεφαλική δραστηριότητα σε διάστημα 30 λεπτών.

Δείτε κι αυτό:

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα λεπτό προς λεπτό όταν τρώμε σοκολάτα

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε αλλεργία ή ευαισθησία στη σοκολάτα

Μαύρη vs. λευκή σοκολάτα: Δείτε ποιες είναι οι διαφορές

Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για τη σοκολάτα;