ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 12 κορυφαίες φυτικές πηγές σιδήρου (εικόνες)

Είτε έχετε ασπαστεί τη χορτοφαγία είτε προσπαθείτε να περιορίσετε το κρέας στο ελάχιστο στη διατροφή σας, σίγουρα σας απασχολεί το πώς θα καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε σίδηρο.

Οι 12 κορυφαίες φυτικές πηγές σιδήρου (εικόνες)

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη (RDA) σιδήρου για τον ενήλικο πληθυσμό είναι τα 8-27 mg την ημέρα. Οι άντρες χρειάζονται σε γενικές γραμμές λιγότερο σίδηρο, ενώ αυξημένες είναι οι ανάγκες των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και όσων διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζουν.

Αν και το κόκκινο κρέας και τα ζωικά προϊόντα γενικότερα θεωρούνται οι καλύτερες πηγές σιδήρου στη διατροφή μας, το συγκεκριμένο μέταλλο βρίσκεται και σε πληθώρα φυτικών προϊόντων.

Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι κορυφαίες πηγές σιδήρου φυτικής προέλευσης.

Να σημειωθεί ότι ο σίδηρος φυτικής προέλευσης (μη αιμικός) απορροφάται από τον οργανισμό σε μικρότερο βαθμό από τον ζωικό (αιμικός). Για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια ή η έλλειψη σιδήρου όταν οι κύριες πηγές πρόσληψης είναι φυτικής προέλευσης συνιστάται η κατανάλωσή τους σε μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά και ο συνδυασμός τους με βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι και λοιπά εσπεριδοειδή, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, πιπεριά, ακτινίδιο, πατάτα, φράουλες, τομάτα) και κιτρικό οξύ (π.χ. λεμόνια και λοιπά εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, φράουλες), καθώς τα συστατικά αυτά διευκολύνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Έλλειψη σιδήρου & καρδιακή ανεπάρκεια: 9 σημάδια ότι κινδυνεύετε

Συνδυασμοί τροφών για να αυξήσετε τη φερριτίνη σας

Φερριτίνη & σίδηρος: Ποια η σχέση τους με τον θυρεοειδή