ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς ή λίγα λιπαρά; Ποια είναι η καλύτερη για την καρδιά

Νέα ισπανική μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία της καρδιάς.

Διατροφή με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς ή λίγα λιπαρά; Ποια είναι η καλύτερη για την καρδιά

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Υγείας της Ισπανίας με επικεφαλής τον Δρ Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεζ-Γκονζάλεζ ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 7.450 άτομα που αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου και τα οποία είχαν κληθεί να ακολουθήσουν μία από τις παρακάτω δίαιτες: μεσογειακή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μεσογειακή με μείγμα ξηρών καρπών ή μια διατροφή σύγκρισης με μειωμένα λιπαρά.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί πέντε χρόνια προκειμένου να διαπιστώσουν αν η μεσογειακή διατροφή προστάτευε την καρδιακή τους υγεία.

mesogeiaki diatrofi 2

Περίπου το 3,8% όσων ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το 3,4% όσων ακολουθούσαν τη διατροφή με επιπλέον ξηρούς καρπούς υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με το 4,4% αυτών που κατανάλωναν λίγα λιπαρά.

«Η ανάλυση δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα κατά 31% και όταν έχει ξηρούς καρπούς κατά 28%», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά για την καρδιά διότι κυρίως αντικαθιστά τα κορεσμένα λιπαρά με ακόρεστα, έτσι το άτομο αισθάνεται μεν χορτάτο αλλά δεν διατρέχει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Τι προκαλεί μόλις ένα λιπαρό γεύμα στις αρτηρίες

Τυρί, χοληστερίνη & καρδιοπάθεια: Τα νέα δεδομένα

Κορεσμένα λιπαρά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο