ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Άνοια: Τι να τρώτε και σε ποια ποσότητα για να την προλάβετε (εικόνες)

Οι ερευνητές του εγκεφάλου έχουν αναπτύξει μια «διατροφή για το μυαλό» που θα μπορούσε να αποτρέψει την απώλεια της μνήμης, και τη δυσκολία εστίασης και κρίσης που ορίζουν την άνοια, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Άνοια: Τι να τρώτε και σε ποια ποσότητα για να την προλάβετε (εικόνες)

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, ενώ πρόσφατες μελέτες εμπλέκουν στην ανάπτυξη της νόσου τη μόλυνση από τον ιό του έρπη και ορισμένα γνωστά βακτήρια.

Οι επιστήμονες εξηγούν πως τα διάφορα ύποπτα μικρόβια κατορθώνουν να φθάσουν έως τον εγκέφαλο όπου παραμένουν σε λανθάνουσα (ανενεργή) κατάσταση έως ότου ενεργοποιηθούν από το γήρας ή κάποια αρρώστια.

Όταν συμβεί αυτό, αρχίζουν να σκοτώνουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, προκαλώντας τα βαθμιαίως εξελισσόμενα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η θεωρία τους πρεσβεύει ακόμα ότι το βήτα-αμυλοειδές, η παθολογική πρωτεΐνη που θεωρείται ως αιτία της νόσου, παράγεται από τον ίδιο τον εγκέφαλο στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τα μικρόβια που σκοτώνουν τα κύτταρά του.

Αν η θεωρία αυτή ευσταθεί, στο μέλλον η ασθένεια ίσως θα μπορεί να αντιμετωπισθεί με κοινά αντιβιοτικά και αντιϊικά φάρμακα, καθώς η έγκαιρη εκρίζωση αυτών των μικροβίων θα είναι σωτήρια για τη μνήμη.

Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της απώλειας της μνήμης. Η δίαιτα MIND είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που στόχο έχει την πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ μέσω της κατανάλωσης τροφίμων που κάνουν καλό στο μυαλό.

Οι σχεδιαστές της δίαιτας υποστηρίζουν ότι κάποιος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών ακολουθώντας συνδυασμό της δίαιτας DASH με τη μεσογειακή διατροφή, ακόμα κι αν δεν την ακολουθεί αυστηρά.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush, διαπίστωσαν ότι η δίαιτα MIND θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ κατά 53%. Ακόμη και άτομα τήρησαν μερικώς τη διατροφή μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης κατά 33%.

Δείτε τι πρέπει να τρώτε και σε ποια ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση.

Πηγή: Reader's digest

Διαβάστε επίσης:

Ο χυμός που ενισχύει τη μνήμη κατά 8% σε μόλις δύο μήνες

Τα χόμπι που προστατεύουν από την άνοια!

Κουρκουμάς κατά της απώλειας μνήμης: Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ