ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σπλαχνικό λίπος: Τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά για να το καταπολεμήσετε (εικόνες)

Η δυτική διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σπλαχνικού λίπους, δηλαδή λίπους που περιβάλλει ζωτικά όργανα στην κοιλιακή κοιλότητα.

Σπλαχνικό λίπος: Τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά για να το καταπολεμήσετε (εικόνες)

Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη μορφή λίπους, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο πολλών παθήσεων, όπως διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών.

Το σπλαχνικό λίπος περιβάλλει όργανα όπως το συκώτι, το ήπαρ και το έντερο και παράγει φλεγμονώδεις ουσίες, τα αυξημένα επίπεδα των οποίων προκαλούν χρόνιες παθήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καρδιακή νόσος, η οποία προκαλείται από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος, είναι η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει καλά μονοακόρεστα λιπαρά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη καλών λιπαρών συνδέεται με μειωμένη κεντρική κατανομή λίπους, δηλαδή συσσώρευση λίπους στον κορμό.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς, διατηρώντας τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερόλης σε υγιή επίπεδα, ενώ ωφελούν και την υγεία του εγκεφάλου.

Δείτε στην παρακάτω gallery τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Σπλαχνικό λίπος: 3 τρόποι υπολογισμού της επικίνδυνης μορφής λίπους & πως θα το απομακρύνετε