ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καλαμπόκι: Θερμίδες και οφέλη για την υγεία

Το καλαμπόκι είναι ένα λαχανικό, που περιέχει πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, ο φώσφορος και το μαγνήσιο.

Καλαμπόκι: Θερμίδες και οφέλη για την υγεία

Το άμυλο καλαμποκιού (γνωστό και ως κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου) χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στην παραγωγή αμυλούχων προϊόντων και στην αλλαντοποιία.

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και λιπαρά.

Συγκεκριμένα, ένα φλυτζάνι του τσαγιού γλυκό καλαμπόκι κονσέρβας περιέχει 177 θερμίδες, 41 γραμμάρια υδατάνθρακες, 5,4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 2,1 γραμμάρια λιπαρά, 4,6 γραμμάρια φυτικές ίνες.

Ένα καλαμπόκι μετρίου μεγέθους (περίπου 100 γραμμάρια) βραστό περιέχει 99 θερμίδες, 3,4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 21 γραμμάρια υδατάνθρακες, 4,5 γραμμάρια ζάχαρης, 2,4 γραμμάρια φυτικών ινών και 1,5 γραμμάρια λιπαρών.

kalampoki2

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ενώσεις, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που βελτιώνουν την υγεία των ματιών και σε φυτικές ίνες, που μειώνουν τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας και «ρίχνουν» την αρτηριακή πίεση.

Αν και η υψηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες μπορεί να ανεβάσει απότομα την γλυκόζη στο αίμα, οι φυτικές ίνες που περιέχει ισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου.

Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωσή του συνίσταται να γίνεται με μέτρο, ειδικά εάν θέλετε να χάσετε βάρος.

Πηγή: healthlie.com

Διαβάστε επίσης:

Καλαμπόκι: Θερμίδες & διατροφική αξία

Πόσο υγιεινό είναι το ποπκόρν; Θερμίδες & διατροφική αξία

Οι 3 «κακοί» υδατάνθρακες που δεν πρέπει να βγάλετε από τη ζωή σας