Η επιστήμη πίσω από την αυστηρή χορτοφαγία και γιατί όλο και περισσότεροι αθλητές την προτιμούν

Αποδεικνύεται λοιπόν, πως ο μύθος που έλεγε ότι όποιος ακολουθεί μια τέτοιου είδους δίαιτα είναι υποσιτισμένος ή δεν παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, έχει πλέον καταρριφθεί. Σήμερα, μια τέτοια διατροφή δεν αποτελεί επιλογή μόνο μερικών μεμονωμένων ατόμων, αλλά συστήνεται ευρέως από γιατρούς, διατροφολόγους και επιστήμονες υγείας.

Διαδεδομένη είναι επίσης και η αυστηρή χορτοφαγία (veganism), η οποία μάλιστα έχει οπαδούς κορυφαίους αθλητές, με διατροφικές ανάγκες κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές του μέσου ανθρώπου.

ntakos

Στη λίστα με τους κορυφαίους αθλητές που ασπάζονται την αυστηρή χορτοφαγία βρίσκονται η Σερένα Γουίλιαμς, ο Μάικ Τάισον- ναι, καλά διαβάσατε- και πολλοί άλλοι. Όλοι τους υποστηρίζουν πως νιώθουν εξαιρετική ευεξία για να βγάλουν εις πέρας το σκληρό τους πρόγραμμα. Μάλιστα στην περίπτωση του Τάισον, η αυστηρή χορτοφαγία τον βοήθησε να ρίξει την υψηλή πίεση του και να χάσει κιλά. Η Σερένα Γουίλιαμς από την άλλη, εμπνεύστηκε από την αδερφή της Venus, η οποία το 2011 διαγνώστηκε με ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα και υποχρεώθηκε να στραφεί στη συγκεκριμένη διατροφή. Εις ένδειξη συμπαράστασης, η Σερένα ακολουθεί έκτοτε το ίδιο πρόγραμμα με την αδερφή της συνεχίζοντας στα 38 της, έπειτα μάλιστα από μία γέννα, να βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες τενίστριες του παγκοσμίως.

Βέβαια, ένα τέτοιο διατροφικό πρόγραμμα χρειάζεται την απαραίτητη προσοχή ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει κανείς τα κατάλληλα “καύσιμα” για το σώμα του. Όμως αυτό είναι ιδιαίτερα εύκολο, καθώς υπάρχουν αρκετές μη ζωικές πρωτεϊνούχες τροφές καθώς και πολλά συμπληρώματα πρωτεΐνης.

Για τους αθλητές, η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική γι αυτό ακόμα και εκείνοι που δεν είναι χορτοφάγοι ή αυστηρά χορτοφάγοι, αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση κρέατος. Πολλά λαχανικά, φρούτα, τροφές με πολλά καλά λιπαρά, λίγους υδατάνθρακες και άφθονο νερό περιλαμβάνει η διατροφή των πρωταθλητών και την ακολουθούν από τενίστες μέχρι πυγμάχοι και παίκτες του ΝΒΑ. Ο Λεμπρόν για παράδειγμα τρώει φαγητά χωρίς γλουτένη, καταναλώνει κοτόπουλο και ψάρι, ενώ μετά τους αγώνες αποφεύγει την πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης, ώστε να δώσει στο σώμα του τη δυνατότητα αποκατάστασης.

Εκτός από τους αθλητές, πολλοί διάσημοι αστέρες ακολουθούν διατροφή χωρίς κρέας, όπως η Έλεν Ντε Τζένερις, η Νάταλι Πόρτμαν, ο Ράσελ Μπράντ και ο Σάμουελ Τζάκσον. Αυτοί μάλιστα ήταν και από τους πρώτους δημόσιους υποστηρικτές της «καθαρής» διατροφής (clean eating), η οποία περιλαμβάνει μη επεξεργασμένες και βιολογικές τροφές.